NA24.no

- Valla-dekningen var partisk

Sist oppdatert:
Valg av kilder i Valla-dekningen var partisk, mener journalistprofessor Sigurd Allern.

TØNSBERG (NA24): Medienes valg av kilder i dekningen av Valla-saken var ensidig, det viser en pilotstudie professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo, Sigurd Allern har gjennomført.

NA24 - din næringslivsavis

Allern har studert de seks avisene VG, Dagbladet, Aftenposten, Klassekampen, Dagens Næringsliv og Dagsavisen gjennom de tre første ukene av saken.

Ensidig løp
- Det er klart at Yssens oppsigelse vekket berettiget oppsikt. Da er det naturlig med stort søkelys og massiv mediedekning. Det man kan diskutere er at saken i forhold til tidligere medieskandaler og hvor saken får et kolossalt forløp. Saken får prioritering som store kriger og 9/11, sier Allern.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Han har nettopp lagt frem resultatene av undersøkelsen sin for et panel under SKUP-konferansen i Tønsberg. Han er ikke imponert over nyanseringen i dekningen av saken.

- Når hovedløpet i veldig dominerende medier har et ensidig fokus, med Vallas negative egenskaper, blir ensidigheten blir etisk problematisk. Undersøkelsen viser at det er store forskjeller mellom avisene. Dagsavisen er mer nyansert i sitt løp.

- Bruke huet
Dekningen av Valla-saken har ikke bare foregått i nyhetssaker, men også på kommentarplass - hvor hodet er brukt, mener Allern.

- En del av kommentarene i de store avisene er i stand til å være mer analytisk og nyansert enn dekningen på nyhetsplass. Jo, det er lett å forstå at racet starter, men det kan dokumenteres at det ikke bare er mulig å bruke huet, men også at noen gjør det.

- Er dekningen av denne saken å anses for å være partisk?

- Altså, den er ikke partisk i en politisk forstand, men partisk i den forstand at man stort sett løp rundt i jakten på kritiske kilder mot Valla. Journalistene jaktet ikke på andre ledere i LO som hadde ansvaret i denne saken, forklarer Allern.

Han mener det er rart at dekningen av Yssen var så liten, sammenlignet med Valla.

- Mediene tok ikke opp noe rundt Yssen utover hennes offerrolle.

Mindre viktig
Ett eksempel på lite nyansert valg av kilder i Valla-dekningen er da tidligere statssekretær under Valla i hennes tid i justisdepartementet, Torolv Groseth , gikk ut i Adresseavisen og skrøt av Valla som leder.

- Da Berit Reiss-Andersen går ut om en konflikt hun hadde med Valla, så får det relativt kolossale oppslag, og hun blir nytt karaktervitne. Når Groseth derimot kommer ut i Adressa med en helt annen beskrivelse enn Andersen, så blir det registrert av VG, men i notisformen. Denne type redigeringsvalg er vanskelig å få frem. Man må få kritisere det man oppfatter som skjevhet

Allern skal gjennomføre en større studie av mediedekningen i Valla-saken. Han mener at dekningen av konflikten mellom Valla og Yssen vil gå inn i historien som en god sak for journalister og medievitere å analysere for fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere