NA24.no

- Vallas unnskyld null verdt

Sist oppdatert:
Gerd-Liv Vallas beklagelse blir slaktet. Finn ut hvorfor.

Følg pressekonferansen direkte på NA24 og TV 2 Nyhetskanalen fra klokken 15.20.

- Hvis noen presser deg til å si unnskyld er unnskyldningen intet verdt, sier retorikkekspert Jens E. Kjeldsen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

I dag gikk LO-leder Gerd-Liv Valla ut med en etterlengtet beklagelse for behandlingen av Ingunn Yssen og håndteringen av saken som har gått for åpent kamera i over en uke.

Dette sa Valla i sin redegjørelse i Dagsavisen fredag:

«Jeg er direkte og kan oppleves som tøff. Dette, og det sterke engasjementet jeg har som LO-leder, ser jeg at enkelte medarbeidere kan oppleve som utilsiktet sterkt. I den grad noen føler seg dårlig behandlet ber jeg om unnskyldning»

«Når det gjelder forholdet mellom Ingunn Yssen og meg, synes jeg det er leit hvis Ingunn Yssen har oppfattet noe jeg har sagt eller gjort som sårende. Det Det har aldri vært min hensikt så det beklager jeg»

- For sent
Blant forbundslederne i LO blir uttalelsene stort sett tatt imot positivt , men retorikkeksperter NA24 har snakket med regelrett slakter Vallas beklagelse.

Retorikkekspert Jens E. Kjeldsen ved Universitetet i Bergen mener uttalelsen, som unnskyldning eller beklagelse vurdert, i seg selv er helt fin, men at den likevel kan virke motsatt av hensikten.

- Det er en ganske god beklagelse, men den har ett problem: Den kommer altfor sent, sier han.

LES OGSÅ: Spillet rundt Valla

- Intet verdt
- Det er en rettmessig unnskyldning at hun sier beklager hvis noen har blitt såret, men hvis du skal unnskylde eller beklage så skal du gjøre det fordi du mener det selv.

For:

- Det er ikke noen retorsk bombe, men hvis noen presser deg til å si unnskyld er unnskyldningen intet verdt.

Kjeldsen peker også på et annet problem med beklagelsen.

- Det er ikke noe i veien med å være en kontant person. Men når hun nå beklager, er hun ikke tro mot den karakter hun har skapt for seg selv, som en som står for det hun mener, sier retorikkeksperten.

LES MER: Alt om Valla-bråket

- Yssen var for svak
Retorikkprofessor ved Handelshøyskolen BI, Jan Svennevig, er enig med sin Kjeldsen i at en frempresset unnskyldning er lite verdt.

- Men den er ikke god nok som den er heller, ettersom den er full av selvforsvar. Hun har på en måte bare en tøff lederstil, problemet er at de andre ikke er tøffe nok.

- Sier hun egentlig bare at Yssen var for svak?

- Når hun sier at saken er at hun har en tøff lederstil, så kan man si at det er det som ligger implisitt, ja, svarer Svennevig.

Betinget beklagelse
Svennevig er også på linje med flere kritikere og kommentatorer som fredag har pekt på at Gerd-Liv Vallas beklagelse er betinget.

- Min oppfatning er at hun sier at hun beklager hvis det virket sårende når hun gikk ut i pressen med en personalsak - men hun beklager ikke at hun gikk ut i pressen, ser retorikkprofessoren.

Følg pressekonferansen direkte på NA24 og TV 2 Nyhetskanalen fra klokken 15.20.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere