- Vanskelig å ta alvorlig

Analytiker mener Telenor-Tormod er useriøs.

Til NA24 fredag kom tidligere Telenor-toppsjef Tormod Hermansen med en solid støtteerklæring til konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og Telenors investeringsplaner i India. Han kalte skeptiske analytikere kortsiktige, nervøse og ikke minst unge og uerfarne.

NA24 - din næringslivsavis

Telenoranalytiker Martin P. Hoff ved Artic Securities har uttalt seg svært kritisk til Telenors India-planer. Men han er slett ikke alene. Blant annet gikk Oddvar Frigstad, sjef for Skeie Capital Investment, kraftig ut mot Baksaas planer.

- Jeg har gitt opp å forsøke og stoppe denne avtalen, men hvis noen ønsker å forsøke, blir vi selvfølgelig med, uttalte Frigstad til DN torsdag.

- Ikke akkurat uerfaren
Forvalter Hogne Tyssøy i Holbergfondene tegnet seg også på listen av kritikere, og fikk følge av Anders Haugan i Nordea Fondene, ifølge avisen.

Nå reagerer analytiker Hoff på Hermansens uttalelser.

- Jeg har 13 års fartstid og har vært finansdirektør i to børsnoterte selskaper. Så jeg vil ikke kalle meg ung og uerfaren. Jeg har full respekt at Hermansen er en kar med lang fartstid, men dette utspillet var kanskje å sette ting litt vel på spissen. Dette blir litt useriøst, og det er vanskelig å ta slikt alvorlig, sier Hoff til NA24.

LES OGSÅ: - De er så unge og uerfarne

Hoff mener at det ikke er noen direkte parallell mellom nybrottsarbeidet Hermansen gjorde i sin tid, og det Baksaas nå forsøker i India.

- Satsingene som Hermansen sto i spissen for har vært veldig vellykket. Det vi imidlertid skal huske er at med den globale veksten vi har hatt de siste årene, har det vært gullalderen for å gå inn i andre land. Vi snakker altså om to forskjellige tidsaldre, og det blir derfor for enkelt å sammenligne den tiden Hermansen ledet Telenor, med det Telenor står foran nå, mener Hoff.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Liten spiller
Hoff peker på at storsatsingen kommer midt i en global konjunkturnedgang, og selv om India vokser i dag, vil veksten ventelig være mye mindre i den tiden Telenor etablere seg i landet. Telenor har heller ikke gått inn i land der det allerede har vært etablert så kraftig konkurranse fra før.

- Telenor blir en veldig liten spiller som kommer inn i det Indiske markedet. Det er annerledes enn historikken Telenor er kjent med, mener Hoff.

Hoff peker på at Telenor har vært svært tilbakeholdne med detaljer rundt India-investeringen, og at teleselskapet har gjort ting i feil rekkefølge. I stede for å fatte beslutningen, og så informere, burde det blitt gjort omvendt.

- Nå blir analytikerne syndebukken for kritikken, men det blir feil fokus, fordi vi sier bare det aksjonærene mener. Hermansen må gjerne komme med innspill hvor han sier vi ikke vet hva vi driver med, men da kritiserer han også aksjonærmassen, mener Hoff, som peker på det faktum at aksjonærer har stått fram med offentlig kritikk av Telenor, og at dette ikke er hverdagskost.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.