- Vanvittig mye penger

Opposisjonen er overrasket over den enorme konsulentbruken til NAV og vil bli orientert av arbeidsministeren.

25.11.08 11:51

- Konsulentbruken har kommet ut av kontroll, rett og slett. Når man kjøper konsulenttjenester for over 1,2 milliarder kroner, er det vanvittig mye penger. Her må det tas grep for å komme på rett spor igjen, sier Robert Eriksson i Frp til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

NA24 skrev tidligere i dag at NAV planlegger å bruke 1,255 milliarder kroner på konsulenter i 2008. Det er opp fra 1,08 milliarder kroner som NAV svidde av på konsulenter i 2007.

LES MER HER:Gullgruve for konsulenter

- Var ikke klar over dette
- Jeg var ikke klar over konsulentbruken i NAV var på over 1,2 milliarder kroner. Det synes jeg er svimlende høyt, spesielt med tanke på hvor mange penger man allerede har brukt på konsulenter. For det andre skulle pensjonsreformen ha trådt i kraft i 2010. Den må nå utsettes til 2011. Det er et moment som tyder på at man ikke har klart å holde kontrollen. På toppen av dette har NAV fått over 700 nye ansatte de siste tre årene, mener Eriksson.

Han mener NAV må foreta en kritisk gjennomgang av hva etaten bruker på konsulenttjenester.

- Man har brukt rundt en milliard kroner på konsulenttjenester i 2007, uten å ha fått pensjonsreformen på plass som planlagt. Jeg synes det er helt horribelt at man har brukt så mye penger uten resultat, mener Eriksson, som også mener det er et stort paradoks at brukerundersøkelser viser at brukerne av NAV er mindre fornøyd med tjenestene de får nå enn tidligere.

Diskuterer saken i dag
Frp-representanten vil i dag ta opp saken på gruppemøtet i Frp for å avgjøre om arbeids- og velferdsminister Dag Terje Andersen skal innkalles til Stortinget for å orientere om bruken av konsulenttjenester.

- Det er tydelig at Stortinget må bli mer informert om NAV-reformen, og at vi blir informert fortløpende om en slik stor reform. Jeg heller i veldig stor grad til at arbeidsministeren bør innkalles til Stortinget forholdsvis fort, vil ta dette spørsmålet opp med min fraksjon og min partiledelse umiddelbart, sier Eriksson, som også mener at departementet ikke har vært flinke nok i rollen som bestiller og sagt klart ifra hva man vil ha levert og for å få gjennomført reformen billigst mulig.

- Skal ivareta brukerne
Eriksen mener det paradoksale er at mens pengene fosser ut av NAV, er brukerne av NAV mindre fornøyd med tilbudet fra etaten i dag, enn de var før sammenslåingen.

- NAV skal ivareta brukerne, men de opplever det stikk motsatte. Jeg vil rette en kraftig advarsel til departementet og NAV om at de må sette krav til hvordan man skal gjennomføre ting. Man må ikke la konsulentene få overta. Det er manglende styring i NAV-systemet som fører til at konsulentbruken eksploderer til uante høyder, mener Eriksson.

- Enormt mye penger
Også nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, er lite begeistret når han får forelagt tallene for konsulentbruken.

- Dette er enormt mye penger. I tillegg har det vært en veldig sterk øking i driftsbudsjettene til NAV. Når vi på toppen av dette ser alle klagene som kommer på NAV, er det helt åpenbart at statsråden må ta bedre kontroll både med resultatene og utgiftssiden, fastslår Sanner, som sier statsråd Dag Terje Andersen må informere Stortinget bedre om konsulentbruken i NAV.

- Ramler ikke av stolen
Partileder i KrF, Dagfinn Høybråten, mener på sin side at tallene ikke er like oppsiktsvekkende.

- Den prosessen NAV står oppi, det er tidenes største omorganisering i offentlig sektor og kanskje den mest kompliserte. Den skjer samtidig med at man skal forberede gjennomføringen av en ny folketrygd. Her er det åpenbart behov for ekstra innsats i en omstillingsperiode, mener Høybråten.

De store omstillingene gjør også at NAV for en periode er avhengig av annen type spisskompetanse enn det man trenger til vanlig.

- Jeg ramler ikke av stolen av disse tallene. Det er gode grunner til at NAV er en storkjøper av konsulenttjenester i denne perioden, mener Høybråten.

- Egne bevilgninger
Når det gjelder saken om at Frp og Høyre sier NAV-direktør Tor Saglie at det kan synes som politikerne ikke har lest budsjettdokumentene nøye nok.

- Dette er så store tall, at det foreligger separate bevilgninger over statsbudsjettet til pensjonsreformen og NAV-reformen. Det foreligger selvfølgelig også masse analyse fra blant annet Finansdepartementet og oss før man har kommet fram til den type budsjettall, forklarer Saglie.

Han sier også at det selvfølgelig ennå er knyttet en viss risiko til prosjektet, siden det ikke er fullført ennå, men Saglie er ved godt mot.

- Dette vil holde seg innenfor de budsjetter og usikkerhetsmarginer det var planlagt med, som har blitt kommunisert og som Stortinget har behandlet, sier Saglie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.