*Nettavisen* Økonomi.

- Våpen kan ha hindret kapring

Foto: Foto (NAVFOR)

Det har ikke lyktes pirater å kapre norske skip. Noe av årsaken skyldes væpnet vakthold.

16.01.12 21:32

Siden ifjor sommer har skip under norsk flagg hatt rett til å benytte seg av væpnede sikkerhetsvakter når de befinner seg i områder med høy risiko for piratangrep.

- Etter 1. juli har det vært to tilfeller der det er løsnet skudd fra norske fartøy med væpnede vakter. I disse tilfellene kan bruk av våpen ha hindret kapring, sier seniorrådgiver Morten Alsaker Lossius i Sjøfartsdirektoratet i en melding.

- Heng dem

Ingen norske skip har ennå blitt kapret til tross for at pirater har gjort flere forsøk. En av årsakene skal ifølge Sjøfartsdirektoratet skyldes de nye forskriftene om muligheter for væpnede vakter om bord har heller ikke gjort det lettere for dem, går det fram av en artikkel i siste utgave av Sjøfartsdirektoratets tidsskrift Navigare.

Det vakte stor storm i fjor da skipsreder Jakob Stolt-Nielsen uttalte at piratene burde henges.

"Pirater tatt i internasjonalt farvann, har alltid vært straffet med døden, oftest utført på stedet. Det er løsningen nå også”, skrev Stolt-Nielsen i et innlegg i Dagens Næringsliv.

"Den eneste måten å få piratvirksomheten til å avta på, er å henge piratene. Det eneste språket de forstår er makt", fortsatte han.

Åtte skip kapret

Antall vaktselskaper som tilbyr sine tjenester om bord på skip har eksplodert i det siste. Det fins nå 170 slike selskaper registrert.

- Fra 1. juli til 31. desember 2011 har ca. 100 transitter med norske skip gjennom det risikable området hatt væpnede vakter om bord. Til sammen regner en at det går cirka 500 transitter med norskflaggede skip per år. Hvis en tar med alle flaggstater kommer antallet opp i nærmere 23.000 transitter årlig.– Det er grunn til å tro at cirka fjerdeparten av de norske skipene har væpnede vakter. De resterende skipene tar sjansen, eller går i konvoi med følgeskip, sier Lossius.

Piratene er fortsatt aktive og hadde ved årskiftet åtte skip i besittelse ifølge IMO.

"De ligger for anker utenfor kysten av Somalia, og har til sammen ca. 200 sjøfolk om bord", skriver Sjøfartsdirektoratet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.