NA24.no

Denne mannen stod frem i Nettavisen og fortalte hvordan han hadde blitt utnyttet. Han turte ikke stå frem med navn og bilde i frykt for represalier mot seg selv eller familien.
Denne mannen stod frem i Nettavisen og fortalte hvordan han hadde blitt utnyttet. Han turte ikke stå frem med navn og bilde i frykt for represalier mot seg selv eller familien. (Mediehuset Nettavisen)

- Våre skattepenger skal ikke gå til denne dritten

- Det er ikke trygdeytelsene, men dette som er den store trusselen mot vårt samfunn.

Nettavisen har i flere artikler avslørt hvordan fremmedarbeidere som bygger veier i Norge blir utnyttet.

De ansatte får norske betingelser når de jobber i Norge, og de utenlandske underleverandørene både betaler og rapporterer inn alt korrekt.

Men når de ansatte returnerer til hjemlandet i sine pauseperioder, krever de tilbake deler av lønnen eller andre ytelser.

Les: - Slik soper mafia inn norske veimilliarder

Dette får LO til å steile.

- Vi krever norske lønn- og arbeidsvilkår i et seriøst arbeidsliv i Norge. Er det for billig til å være sant, så er det også det, sier Trude Tinnlund, LO sekretær med ansvar for arbeidskriminalitet og sosial dumping, til Nettavisen. 

- Ikke trygdeytelser, men dette som er trusselen
Summene det er snakk om er enorme. 

- Anslag viser at det årlig går 420 milliarder til svart arbeid og svart økonomi. Det betyr at cirka 150 milliarder unngår statskassen. Det er ikke trygdeytelsene, men dette som er den store trusselen mot vårt samfunn. Dette er vi nødt til å gjøre noe med, slår hun fast.

Fakta: Slik gjøres det

Klikk for å åpne faktaboksen
 

De ansatte får norske betingelser når de jobber i Norge, og selskapene både betaler og rapporterer inn alt korrekt.

Men når de ansatte returnerer til hjemlandet i sine pauseperioder, begynner den lukrative triksingen.

De ulike selskapene har etter hva Nettavisen erfarer følgende måter de melker de ansatte på:

* De sendes i minibanker for å ta ut betydelige beløp som gis tilbake
* Feriepengene blir gitt til selskapene
* De jobber gratis for selskapene i hjemlandet i pauseperioden
* De blir tildelt kummerlig bosted, men blir påført losjikostnader langt høyere enn markedspris
* Må betale ekstremt mye i reisekostnader til Norge

Hun går også hardt ut mot utbyggere som vinner anbud og leier inn mafialignende underleverandører.

- Offentlig innkjøpere må holde sin sti ren. De forvalter fellesskapets penger, og våre skattepenger skal ikke gå til finansiering av denne dritten og samtidig bidra til rasering av et seriøst arbeidsliv.

- Ute av kontroll
Nettavisen har over lang tid snakket med flere, men frykt for represalier gjør at ingen tør å stå frem med navn og bilde.

En av disse er «Janus», som tirsdag fortalte hvordan han hadde opplevd det.

- Flere av mine kolleger fikk muntlige avtaler at de skulle tjene netto 10 euro i timen. Alt over, måtte de gi tilbake. Det gjaldt også alle feriepengene. Gjorde ikke arbeideren det, mistet han jobben.

Les: - Viser jeg ansiktet mitt kan familien min få unngjelde

Tinnlund etterlyser mer midler til å finne syndere og at antallet ledd må kuttes.

- Nå har vi en ukontrollerbar situasjon. Det blir stadig avdekket alvorlige saker. Budsjettet for tverretatlig samhandling er på 24 millioner kroner. Vi trenger mye mer enn dette.

- Man må redusere antallet ledd i kontraktskjeden. Vi mener at det bør begrenses til kun to ledd. Vi må ta kontrollen tilbake, sier hun.

- Må rydde opp hjemme
Onsdag gikk arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) ut og erklærte krig mot de useriøse aktørene.

- Jeg vil løfte denne problemstillingen opp i ministermøte i EU. For både Schengen-land og andre land må samarbeide. For gjør ikke de nasjonale myndighetene det som skal til for å avlive disse mafiatilstandene så kommer vi ikke noe langt alene, sa han til Nettavisen.

Les: - Dette er rett og slett kriminalitet på sitt verste

LO mener at Eriksson må se bjelken i eget øye.

- Dette er et kjempeproblem. Jeg ser at Eriksson roper høyt om at han skal løfte dette opp i ministermøter i EU. Det er vel og bra, men først må han rydde opp her hjemme, sier Tinnlund.

- LO måtte ta initiativet og sparke i gang arbeidet med en ny strategi mot arbeidslivskriminalitet. Det er snart et halvt år siden lanseringen av de 22 tiltakene i den strategiplanen, men det skjer ingenting. LO har igjen blitt nødt til å etterlyse fortgang i utviklingen. Vi må ha strengere tiltak nå. 

Trude Tinnlund er tydelig på at Eriksson må ta grep hjemme.

- Nå er regjeringens strategi bare fine ord som ligger i skuffen hos Eriksson, til tross for at dette skulle være en bred strategi med flere departement involvert, og vi kan stille spørsmål om hvor villige regjeringen egentlig er til å iverksette effektive tiltak, sier hun.

- Det er alvorlig at de seriøse norske bedriftene blir utkonkurrert. Vi har mange gode tiltak som ligger i strategiplanen, men det må skje noe.

Tinnlund peker også på at det må innføres en nasjonal godkjenningsordning for bedrifter.

- Slik BNL og Fellesforbundet skisserer i rapporten «Enkelt å være seriøs» som Kommunal- og moderniseringsdepartementet bestilte. Det er viktig at entreprenørene kjenner sine leverandører, sier hun.

- Kan ikke seriøst mene at dette er ingenting
- Jeg stiller meg undrende til kritikken fra LO ettersom vi nå gjennomfører handlingsplanen som vi er enige med partene om i både tempo og innhold, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til Nettavisen.

- Allerede fra 1. juli i år skjerper vi straffene for arbeidslivskriminalitet. Nå risikerer både de som utfører og de som bidrar til arbeidslivskriminalitet inntil tre års fengsel for brudd på arbeidslivets regler. Der de rødgrønne ga bøter, vil vi gi fengselsstraff.

Han sier at fra i fjor til i år har regjeringen styrket Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Politiet.

- Slik at vi gjennomfører flere koordinerte tilsyn enn noen gang tidligere. Vi økte antall tilsyn med 15 prosent fra 2014. Bare Arbeidstilsynet gjennomførte allerede i 2014 1.470 flere tilsyn enn under de rødgrønne. Totalt betyr det 17.434 tilsyn, sier han.

- Vi har fått på plass bransjeprogram i både utelivsbransjen og transportsektoren. I tillegg har vi blant annet under denne regjeringen fått allmenngjort tariffavtaler innen fiskeri- og transportsektoren, sier Eriksson.

- Jeg er enig med LO at mye gjenstår, men de kan ikke seriøst mene at dette er ingenting, sier Eriksson.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere