*Nettavisen* Økonomi.

- Veien fra 100 til 36 dollar fatet har vært ubehagelig kort

- Oljelandet Norge, som i femten gode år siden årtusenskiftet har fått prøve seg som økonomisk storebror, er nå i ferd med å skyves ettertrykkelig tilbake, konstaterer sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Mens Norge bremser ned etter oljepriskollapsen skyter Sverige fart.

23.12.15 09:45

En bekreftelse på den sterke utviklingen i vårt naboland i øst kom tirsdag i form av økonomisk statistikk over detaljhandelen.

- Svenske husholdninger fortsetter å bruke penger med begge hender, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i et morgennotat.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på Nettavisens nye aksjeforum.

- Dette løfter kjøpekraften
Han viser til at detaljomsetningsvolumet økte med 0,4 prosent fra oktober til november, som innebærer at omsetningen har økt med 5,2 prosent det siste året. I tillegg peker høy fart ut av 2015 mot at veksten neste år kan bli sterkere.

En annen viktig indikator, bilsalget, er også høyt. Det er blitt førstegangsregistrert drøyt 412.000 biler i Sverige de siste tolv månedene, en oppgang på nesten 10 prosent sammenlignet med forrige tolvmånedersperiode, påpeker sjeføkonomen.

- Bare én gang tidligere har svenskene kjøpt flere biler: I desember 2000, da den globale IT-boblen kulminerte, lå bilsalget siste tolv måneder på 424.000. Høyt bilsalg og sterk detaljomsetningsvekst reflekterer gode tider for svenske husholdninger: Mens jobbveksten er på solide 1½ prosent og timelønnen øker med 3¼ prosent, står prisene helt stille. Dette løfter kjøpekraften, skriver Dørum.

Likevel oppfatter ikke svenske husholdninger sin egen økonomiske situasjon som veldig god, fortsetter sjeføkonomen.

- Forbrukertillitens såkalte mikroindeks ligger tett på historiske gjennomsnitt, og spareraten har aldri vært høyere enn nå. Gjennomsnittshusholdningen sparer hele 16 prosent av inntekten. Dersom spareraten skulle avta mot mer «normale», historiske nivåer, kan forbruksveksten – og dermed BNP-veksten – bli enda sterkere.

- Veien til 36 dollar har vært ubehagelig kort
Mens Norge ble løftet på en bølge av stigende oljepriser i mange år har nå rollene snudd.

- Oljelandet Norge, som i femten gode år siden årtusenskiftet har fått prøve seg som økonomisk storebror, er nå i ferd med å skyves ettertrykkelig tilbake. Veien fra 100 til 36 dollar fatet har vært ubehagelig kort.

- Men direkte dårlig er det ikke her ennå. I forrige uke kunne FNs utviklingsorganisasjon (UNDP) for tolvte år på rad dokumentere at Norge er det beste land i verden å bo i. Sverige er ikke en gang blant de ti beste, skriver sjeføkonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag