NA24.no

- Veldedighet for finansfolk

Foto: EVERETT KENNEDY BROWN (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det har vært diskutert om oljefondet bør putte penger i hedgefond. Ikke alle er begeistret.

HOUSTON (NA24): Det siste året har det vært diskutert om Statens pensjonsfond – utland, populært kalt oljefondet, bør utvide sine investeringsmuligheter, for eksempel til såkalte hedgefond. I dag investerer fondet bare i børsnoterte aksjer og obligasjoner.

Hedgefond er fond som står friere til å ta posisjoner i ulike markeder, med ulikt fortegn og gjerne med belåning av posisjonene. Alt dette gjør at de kan tjene gode penger både når børsen går opp og når den går ned. Profilen på investeringene og risikoen varierer, men fellesnevneren er høye og resultatavhengige gebyrer.

Hedgefond tar typisk 2 prosent i årlig honorar, pluss rundt 20 prosent av gevinstene. Det fortjener de ikke, mener kritikerne.

- I bunn og grunn er dette som veldedighet, hvor du gir disse folkene en haug penger, de tjener svært godt, og de gir deg avkastning som er under pari, sier professor Harry Kat ved Cass Business School i London til nyhetsbyrået Bloomberg News.

Han har gransket avkastningen for 2.500 hedgefond siden 1995 og konkluderer med at i 80 prosent av tilfellene ville investorene gjort det bedre med andre investeringer.

Skeptisk investor
Et fond som minner om det norske oljefondet er California Public Employees Retirement System, forkortet CalPers. Fondet forvalter pensjonsmidler, og er med 1.400 milliarder kroner nesten like stort som oljefondet. Dette fondet har rundt 2 prosent av kapitalen i hedgefond, og dette skal økes til 3 prosent de neste tre årene.

Investeringsdirektør Russel Read er likevel ikke noen ubetinget tilhenger av disse fondene.

- Hegdefond tar for høye honorarer for avkastning som ofte minner om ledende aksjeindekser, sier han til Bloomberg News.

- Vi kan få gjennomsnittlig markedsrisiko veldig billig. Vi hater å betale et resultatavhengig honorar for noe vi kan få veldig billig, sier Read, som legger til at han ikke har noe mot å betale høye honorarer hvis det virkelig skapes ekstra avkastning.

Ifølge statistikk fra Hedge Fund Research Inc. ga et gjennomsnittlig hedgefond i 2006 en avkastning på 13 prosent, mens den viktigste amerikanske aksjeindeksen S&P 500 steg 13,6 prosent.

Kraftig vekst
Likevel ble rekordhøye 126,5 milliarder dollar investert i hedgefond i fjor, ifølge Bloomberg News. Det finnes mer enn 8.000 hedgefond på verdensbasis. Disse forvalter rundt 1.400 milliarder dollar.

Flere hedgefondforvaltere er blitt ekstremt rike. Mest kjent er noe ungarskfødte George Soros, som i sin tid ble rik, og berømt, etter en ekstremt vellykket spekulasjon mot det britiske pundet, men som de siste årene primært er i fokus for veldedighet og som taler og kommentator.

En av de aller rikeste er amerikaneren Steven A. Cohen i selskapet SAC Capital Parners. Han kom i rampelyset sist november da han angivelig kjøpte maleriet Woman III av Willem de Kooning for 137,5 millioner dollar, det nest dyreste maleriet i historien.

Ifølge finansmagasinet Forbes tar Cohen et fast honorar på 3 prosent årlig samt 35 prosent av gevinstene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere