*Nettavisen* Økonomi.

- Veldig god grunn til å vente oktober-betaling til DNO

- Vi har veldig god grunn til å vente at en oktober-betaling til Tawke og DNO, sier analytiker Henrik Madsen i Arctic. 

- Vi har veldig god grunn til å vente at en oktober-betaling til Tawke og DNO, sier analytiker Henrik Madsen i Arctic.  Foto: Fotograf:SAFIN HAMED (AFP)

Nye betalinger til oljeselskaper fra kurdiske myndigheter.

20.10.15 14:34

Genel Energy har sammen med partnerne på Taq Taq-feltet mottatt en brutto betaling på 30 millioner dollar fra kurdiske regionale myndigheter (KRG).

Betalingen er for olje eksportert gjennom den kurdiske regionen i rørledningen fra Irak til Tyrkia, opplyser selskapet i en børsmelding.

Andelen til Genel av betalingen er på 16,5 millioner dollar. I forrige uke meldte også Gulf Keystone, operatør av Shaikan-feltet i den kurdiske regionen om betaling fra KRG.

- God grunn til å vente betaling
Genel er også partner med DNO på Tawke-feltet i den kurdiske regionen. Den første av det som av KRG er lovet å være regulære betalinger, ble betalt til partnerne på Tawke i september.

- Gitt at Shaikan-feltet og Taq Taq har fått tilsvarende betalinger som i september, så tror jeg vi har veldig god grunn til å vente at du får en oktober-betaling til Tawke og DNO som er tilsvarende det man så i september. Det var 30 millioner dollar for hele feltet, som blir rundt 21 millioner dollar netto til DNO, sier analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities til Nettavisen Stocklink.

Betalingene til de internasjonale oljeselskapene i Kurdistan har kommet med ujevne mellomrom de siste årene. I forbindelse med rapporteringen for andre kvartal i august, opplyste DNO at fordringene for tidligere produksjon ved feltet Tawke i regionen nærmet seg 1 milliard dollar.

I august varslet KRG at en del av inntektene fra det direkte oljesalget skal gå til de produserende internasjonale oljeselskapene, betalinger som skal skje på månedlig basis.

- De har en liten floke å løse
- I september eksporterte KRG over 600.000 fat per dag. Klarer man å realisere rundt 40 dollar fatet på det, genererer man godt over 700 millioner dollar for regionen i måneden. Det er vel der de fleste estimater har ligget på løpende kostnader for regionen, før betalinger. Du er helt avhengig av å være på disse nivåene, eller se noe høyere oljepriser, for å være veldig trygg på regulære betalinger. Kostnadene ryktes å øke en del gjennom flyktningestrømmen til regionen og krigen mot IS som tar sin del av budsjettet. Risikoen er at man ikke sitter igjen med noe til oljeselskapene, sier Madsen.

- Bekymring nummer to som har kommet opp den siste tiden er økt intern splid i Kurdistan, hvor det regjerende partiet KDP har blokkert minoritetspartiet Gorran. Risikoen er en intern splid på toppen av de eksterne kampene mot IS og diskusjonene mot Bagdad. Det er det siste man trenger.

Tirsdag meldte Genel at pengebruken ved Taq Taq og Tawke er tilpasset utsettelsen av eksportbetalinger, og som et resultat har produksjonen falt fra toppene i andre kvartal.

- Man ser at produksjonen er under press fordi de ikke investerer ytterligere i feltene, investeringer som KRG trenger for å holde produksjonsveksten i gang. De har en liten floke å løse opp i hvis dette skal gå. Det innebærer en kombinasjon av å være villig til å dedikere en større del av budsjettet til oljeselskapene, for å kunne generere ytterligere investeringer, for igjen å kunne generere høyere eksportvolumer, sier Arctic-analytikeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.