*Nettavisen* Økonomi.

- Veldig mange har lånt altfor mye

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

- Merkelig nok så er vi ofte mer lojal mot banken enn mot ektefellen, sier Siv Jensen.

13.01.14 11:56

Finansminister Siv Jensen mener norske boligeiere må bli flinkere til å stille krav til bankene, som opererer med rekordhøye rentemarginer.

- Jeg har sagt at det er ingen grunn til at det skal være høy rentemargin, men jeg har også sagt at det er bankenes eget ansvar å vurdere dette. Men jeg har også appellert til oss som bankkunder, å stille krav til banken. Merkelig nok så er vi ofte mer lojal mot banken enn mot ektefellen, sier Jensen til Nettavisen NA24.

- Jeg har hørt fra flere at de har fått bedre rentemargin etter at de klaget og truet med å bytte bank. Skal konkurransen virke, må kundene være tøffere, fortsetter hun.

Etter finanskrisen er det jobbet aktivt i Europa med en harmonisering av lover og regler for europeiske finansinstitusjoner. Blant annet er kravene til bankenes egenkapital blitt strengere. Dette har medført at bankene har måttet bygge opp egenkapitalen sin.

Noen som må betale for dette er de norske boligkundene gjennom høyere rentemargin.

Enkelte land innfører tiltakene raskere enn andre. Blant annet har dette medført at de norske bankene skal innføre kravene til egenkapital før sine svenske konkurrenter.

- Jeg tatt initiativ til en mer nordisk normalisering overfor min svenske kollega basert på innspill fra Finans Norge. Det arbeidet er vi i gang med og vi har en god dialog med svenskene, sier Jensen.

- Veldig mange har for mye gjeld
Finansministeren er bekymret over det høye gjeldsnivået blant norske husholdninger. Mange hundretusener vil få problemer dersom renten settes oppover.

- Det vi ser i boligmarkedet er en normalisering etter en kraftig prisvekst. Det går ikke over tid. Veldig mange har fått en altfor høy gjeldsbelastning. Jeg leste i dag at 200.000 personer vil få problemer med gjeldsbetjeningen sin hvis renten går opp, sier Jensen.

Hun viser til Norges Bank som i lang tid har advart at vi i Norge vil se en normalisering av rentenivået, som lenge har vært veldig lav.

Sentralbankens styringsrente er nå på 1,5 prosent, noe som er tidenes laveste nivå. Historisk ligger en normal styringsrente rundt 5 prosent.

- Det må ikke overraske noen. Det er både den enkelte som tar opp lån og den enkelte bank som yter lån, som har ansvaret for at dette er bærekraftig, sier finansministeren.

- Det er jo utenkelig i dag
Det man har sett i boligmarkedet siden i fjor sommer er først og fremst en utflating. Boligprisene falt sesongjustert med 0,2 prosent i desember i fjor, og bidro dermed til en negativ 12-månedersvekst for første gang siden 2009.

- Det vi ser er en normalisering og at den kraftige veksten vi har sett de siste årene er borte. Det er også et bidrag til de som ikke er i boligmarkedet. Vi som er der kan ikke forvente den samme kraftige veksten som vi har sett til nå. Det kan vi leve godt med. De fleste av oss er ikke eiendomsspekulanter. Vi bor, sier Jensen.

- Når jeg studerte ble vi lært opp til å kalkulere med en rente på 10 prosent. Det sitter i meg ennå. Det er jo utenkelig i dag.

- Men litt av det boligprisfallet vi ser i dag er jo politikerskapt.

- For det første har vi allerede bedret ordningen for boligsparing for ungdom.

- Det andre er tilbudssiden i boligmarkedet. Vi går nå gjennom kravene til å bygge nye boliger som er blitt veldig byråkratisert de siste årene og som har fordyret veldig å bygge nye boliger. Helt unødvendig.

- Det tredje er debatten er rundt egenkapitalkravet. Om egenkapitalkravet blir satt til null, betyr ikke det at du får lån i banken. Det er bankens ansvar å vurdere om du har betalingsevne.

Jensen sikter da til retningslinjene om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. Det er ikke et absolutt krav, men en sterk anmodning til bankene.

Rundt en tredel av lånene som ble gitt i fjor, hadde mindre enn 15 prosent egenkapital.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.