NA24.no

Foto: EMMANUEL DUNAND (Scanpix)

- Veldig negativt

Sist oppdatert:
Amerikanske sysselsettingstall ble noe verre enn ventet fredag.

Det var på forhånd ventet svake tall fra dagens arbeidsmarkedsrapport fra USA.

NA24 - din næringslivsavis

I august ble det skapt 84.000 færre jobber utenom jordbruket i USA. Det er det åttende fallet på rad i år.

I henhold til konsensus som Bloomberg har utarbeidet var det ventet en reduksjon i arbeidsmarkedet på 75.000 personer. Det var svakere enn de siste måneders fall på rundt 50.000 personer. I juli falt antallet sysselsatte med 51.000 personer. Nordea skrev i sin morgenrapport at de forventet et fall på 100.000 personer.

Samtidig endte ledigheten på 6,1 prosent. Konsensus var her 5,8 prosent i følge Bloomberg.

Tallene for juli ble revidert til et større fall i jobbveksten. I juli forsvant 60.000 navn fra lønningslistene, mot tidligere anslag på 51.000.

- Veldig negativt
Handelsbankens makroekspert Knut Anton Mork er klar i sin tale

- Tallene var noe dårligere enn ventet, men det er ikke det verste. Sysselsettingen helt tilbake til juni er revidert veldig lavt, og det lover dårlig for privat konsum, sier Mork til NA24.

Oslo Børs har ti minutter etter at tallene ble lagt fram reagert negativt, med et fall på rundt én prosent, og er hittil dag totalt ned 1,81 prosent til 374,32 poeng. Mork ser imidlertid ett lyspunkt

- Det ene positive kan jo være at børsene allerede har reagert såpass mye i dagene som har vært at vi ikke får et så drastisk fall, avslutter økonomen.

- Kraftige nedgangstider
Harald Magnus Andreassen i First Securities påpeker mye av det samme som Mork, nemlig at bedriftenes inntjening faller som en følge av redusert konsum, men minner også om finanskrisen på toppen av det hele.

- Vi nærmer ooss toppen vi hadde i 2003, så dette er et tegn på at USA er i kraftige nedgangstider, sier sjeføkonomen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere