*Nettavisen* Økonomi.

- Velger smugling fremfor polet

Rødvin er mer populært enn noen gang på Vinmonopolet. Foto: (Thinkstock)

Vi drikker ikke mindre selv om det selges mindre i Norge, tror bransjeforening.

Fra nyttår økte regjeringen alkoholavgiftene med 7 prosent, og etter årets to første måneder stuper nå alkoholsalget fra norske utsalg. Det kommer frem i en pressemelding fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF). Organisasjonen tror ikke nordmenn drikker mindre, men at Vinmonopolet nå taper markedsandeler til grensehandel, tax free og smugling.

Brennvinsalget faller
Tall fra Vinmonopolet viser at salget av brennevin sank med hele 6,3 prosent i månedene etter avgiftsøkningen. Nedgangen tilsvarer over 100.000 liter. Vinmonopolet opplevde også en nedgang i salget av sterkvin med over 9 prosent i samme periode. Totalt sank Vinmonopolets samlede salg med 1,17 prosent i januar og februar sammenliknet med samme periode i 2010. VBF mener at nedgangen i polsalget har direkte sammenheng med avgiftsøkningen fra nyåret.

- En økning i avgiftene betyr ikke nedgang i forbruket, men at forbrukerne endrer kjøpsmønster. Flere nordmenn velger å sette seg i bilen for å handle på svenske monopolutsalg fremfor å gå til det lokale Vinmonopolet. Det er også økt fare for at smugling og svart omsetning av alkohol vil ta en større andel av markedet, skriver generalsekretær Ingunn Jordheim i en melding.

Vinmonopolet taper markedsandeler
Nedgangen i polsalget kommer samtidig som nordmenn handler alkohol som aldri før i utlandet. I løpet av to år har grensehandelen på Systembolaget økt med 20 prosent og VBF frykter at årets grensehandel vil sette ny rekord.

- At alkoholsalget langs grensen vokser samtidig som det norske polsalget synker, viser at stadig flere nordmenn reiser mange mil for å handle på det svenske statsmonopolet fremfor på det norske. Når Regjeringen i denne situasjonen valgte å øke avgiftene, blir konsekvensene at polet selger mindre samtidig som grensehandel og smugling øker. Dette kan på lengre sikt bli en alvorlig trussel for den norske vinmonopolordningen, skriver Jordheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.