Gå til sidens hovedinnhold

- Verre enn 11. september

Flybransjen varsler enorme konsekvenser.

Den internasjonale flybransjen advarer i mot konsekvenser som vil overgå krisen flybransjen opplevde etter 11. september. I en melding skriver flyorganisasjonen IATA at den økonomiske effekten av vulkankrisen kommer til å bli større enn krisen i september 2011, da terrorangrepet mot New York lammet en samlet flyindustri.

IATA spår at krisen koster flyselskapene rundt 200 millioner dollar, eller nesten 1,2 milliarder kroner, om dagen. I tillegg til dette kommer kostnader til linjeomlegging, håndtering av askefaste passasjerer og strandede fly.

Vil ikke hjelpe
Til tross for at flyindustrien allerede er i trøbbel, er det svært få stater som vil stille opp med tilskudd.

- Jeg kommer til å stå i mot alle ønsker om statlig hjelp, sa den tyske transportministeren Peter Ramsauer på tysk radio mandag, og la til at det ikke er noe nytt at flyindustrien er avhengig av vær og vind.

Her i Norge rykket Norsk Flygerforbund (NF) mandag med krav om at myndighetene snarest iverksetter kortsiktige målrettede tiltak for å sikre at luftfartsbransjen får forutsigbarhet i en ekstraordinær situasjon. Om lag 15.000 personer jobber i norsk luftfart.

Taper kvart milliard
På mandag var SAS ute å anslo enorme tap på grunn av krisen.

Det hardt rammede flyselskapet estimerer tapene sine på askeskyen til mellom 50 til 90 millioner svenske kroner pr. dag. Dette tilsvarer 220 til 280 millioner svenske kroner, eller 176 til 224 millioner norske kroner i uken. Vulkankrisen har fått flyaksjene i hele verden til å styrtdykke de siste børsdagene.

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå