- Verre enn fryktet

Aksjestrateg kaller børsfallet en krise. Det kan ramme både boliger og renten.

22.01.08 13:35

- I slike tider at formuer skapes og tapes. Omfordelingen av de rikes formuer skjer i slike brytningstider. Normalt overreagerer vi både på vei opp og på vei ned på grunn av positive og negative spiraler.

NA24 - din næringslivsavis

Det sier Terje Nyborg. Han er nyansatt aksjestrateg i islandske Landsbanki, og var en av dem som ble rammet av nedleggelsen av Terra Securities, og har derfor hatt en rolig start på året før Landsbanki gjorde sin første handel i går.

Nyborg var ikke spesielt optimistisk før året startet, men årets børsstart er langt verre enn han fryktet.

Glem bomber og granater
- Dette er en finansiell systemkrise. Det er vanskelig å finne ut hvor langt ned man skal, sier Nyborg, som legger til at systemkrisen er initiert av et fallende boligmarked i USA, og som senere har gått over i den mye omtalte subprimekrisen.

Nå har også den amerikanske presidenten vedtatt en tiltakspakke, antakelig utilstrekkelig, men like fullt viser det at problemene i USA er langt mer alvorlige og strukturelle enn tidligere antatt.

- Amerikanske presidenter er opptatt av sitt ettermæle. Dette er Bush’ sjanse til å konsentrere seg om økonomien i stedet for utenrikspolitikken.

Og han fortsetter:

- Det er en fordel om fokus på bombing av Iran viker for ønsket om å redde den amerikanske økonomien.

Myk landing for Norge
Nyborg sier at det dramatiske børsfallet også kan slå positiv ut for Norge. Det kan nemlig bidra med en begrenset vekst, og et pust i bakken i positiv forstand, sier han.

Nyborg tror at rentetoppen i Norge vil ligge uendret eller maksimalt 25 punkter over dagens nivå etter den siste tids hendelser før man begynner å spekulere i kutt, noe som betyr at styringsrenten til Norges Bank vil ligge på 5,50 prosent og boligrenten ut fra bankene vil ligge opp 1 prosentpoeng over dette.

Aksjestrategen tror boligmarkedet i Norge fortsatt vil slite fremover forutsatt en antatt svak børs frem mot sommeren. Boligmarkedet ligger gjerne et halvt år bak aksjemarkedet, og da ryker først båten, så den tredje bilen og forhåpentligvis ikke mer enn den andre hytta for dem som har en utsatt gjeldssituasjon.

- Dette gir en nødvendig oppbremsing i norsk økonomi, hvor det har vært enorme prisoppganger for eksempel i byggebransjen og fortsatt er en sterk kredittvekst. I tillegg til et voldsomt press i økonomien generelt. Det triste er at det kreves bråstopp i verdens største økonomi, USA, for å få til det. Med en stabilt høy oljepris er vi likevel være i en særstilling når det gjelder å kunne stimulere økonomien ved et eventuelt tilbakeslag.

Billig eller ikke billig?
Nyborg påpeker at Oslo Børs normalt har fått en rekyl opp etter at den såkalte P/E’en har kommet ned mot 10. P/E’en er en beregning av aksjeverdien (P) opp mot et selskaps inntjening (E), og brukes av investorer og analytikere som indikator på børsverdier. Nå handles aksjene på Oslo Børs i snitt til rundt P/E 10-nivåene. Et av spørsmålene til Nyborg stiller seg er imidlertid om E-en i regnestykket, eller inntjeningsestimatene for 2008, skal nedjusteres.

Foto: Reuters/Scanpix

De siste årene har veksten i verdensøkonomien vært på 5 prosent. Nyborg mener at hvis veksten faller ned til 3 prosent, er fortsatt veksten sterk. Landsbanki-strategen trekker frem at Kina og Beijing-OL er et viktig spørsmålstegn for beregningen av utviklingen av verdensøkonomien. Kina skal arrangere OL til sommeren, og har investert tungt i forbindelse med dette. Hvis landet drar ned investeringene etter OL kan verdensøkonomien rammes ytterligere.

- Uten en kollaps i Kina i andre halvår, vil vi forhåpentligvis finne en bunn i første halvår, sier Nyborg, som legger til at han venter

Bunner på 340?
Nyborg sier at hvis Oslo Børs får et fall som tilsvarer et av de fire verste fallene de siste 25 årene, vil hovedindeksen falle til 250-300 poeng før man kan slå fast at det er ”møkkabillig”, for å sitere Jan Petter Sissener. Det realistiske, mener Nyborg, er et fall til 340 poeng for hovedindeksen, samtidig som han innrømmer at det ene er like sannsynlig som det andre all den tid man ikke vet hvor store inntjeningskuttene blir. Selv anbefaler han å gå glipp av de første 10 prosentene opp heller enn å forsøke å treffe bunnen.

- Dette er ikke sammenlignbart med internettboblen i 2000, men mer sammenlignbart med Asia-krisen i 1998.

Nyborg mener investorene nå har lettere med å finne de aksjene de bør holde seg unna en det de bør kjøpe. Aksjer med finansiell risiko, utsettelsesrisiko og de som har falt minst bør man sky, mener Nyborg. Kjøpsmulighetene ligger i de aksjene som har falt mest.

- Det som faller mest er ofte de aksjene som stiger mest ved en rekyl, sier Nyborg, og trekker frem den utbombede solaksjen REC og olje/oljeservice-sektoren som eksempler på rekylkandidater i det korte bildet basert på litt optimisme foran et mulig saftig rentekutt fra Fed. Langsiktig er det fortsatt for tidlig ettersom man normalt ser en rekyl før investorene kapitulerer fullstendig.

- Krakklignende
- I mai 2006 hadde vi en større korreksjon. Forskjellen nå og da er at de viktigste økonomiske faktorene ser negative ut nå og positive da, sier Nyborg, og han tror samtidig at oljeprisen har toppet ut på kort sikt. Likevel venter han et løft i oljeprisen i et fem års perspektiv.

Nå mener Nyborg at det er krakklignende investoroppførsel, med tvangssalg og nedvekting av en del aktører. En av de interessante utviklingene er utlendingenes andel av Oslo Børs nå. I 2002 var andelen på 26 prosent, men den før børskollapset var oppe i 41 prosent.

- Institusjonelle USA-investorer har lettere for å selge Tandberg, StatoilHydro enn Microsoft og Exxon. Vi er jo krydderet i porteføljen deres, sier aksjestrategen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.