*Nettavisen* Økonomi.

- Vi blir behandlet verre enn bikkjer

BER OM HJELP: Her er Waleed Ahmed da han ble invitert av kronprins Haakon til å holde et innlegg på en temadag på en skole i Oslo.

BER OM HJELP: Her er Waleed Ahmed da han ble invitert av kronprins Haakon til å holde et innlegg på en temadag på en skole i Oslo. Foto: Privat

Norsk «wonderboy» ber Barack Obama og kronprins Haakon om hjelp.

24.04.14 10:48

Waleed Ahmed (22) ble var en av norsk næringslivs nye «wonderboy's». Han fikk innpass hos alt fra kronprins Haakon og daværende næringsminister Trond Giske her hjemme i Norge, til CNN-gründer Ted Turner og dronning Rania av Jordan ute i den store verden.

Plutselig brast det hele og Ahmed ble fengslet av FBI. Nordmannen er dømt for å ha lurt en amerikansk investor for én million dollar.

Han må sone en straff på elleve år i USA. Det er ventet at han vil bli løslatt 24. april 2022.

Nå snakker han ut om hvordan hverdagen arter seg bak murene i USA og om fremtiden og ankesaken, eksklusivt i Nettavisen.

Natt til fredag amerikansk tid ble Waleed vekket midt på natten og stilt for retten. Noen timer senere satt han på en fengselsbuss.

- Klokken 04.30 ble vi lenket rundt ryggen, hender og føtter. Vi ble fraktet i en «San Bernadino County Jail»-buss, og det var helt forferdelig. Vi var låst inn i et bur - mye verre enn bikkjer. Vi måtte sitte i buret i minst syv timer før vi ankom Victorville-flyplass, forteller han til Nettavisen.

Skal sone med storsvindlere

Fra flyplassen ble han sendt til Oklahoma, fortsatt i lenker.

- Politimenn slo noen av fangene i magen mens vi var lenket, bare fordi de snakket med andre som satt ved siden av dem. Vel, jeg har et forferdelig liv akkurat nå, men jeg håper at fremtiden har noe godt i vente, fortsetter han.

Oklahoma er kun et stopp i overføringen. Endelig stoppested for Waleed Ahmed er Federal Correctional Institution i Oakdale, Louisiana. Her skal han sone sammen med Enrons Jeffrey Skilling og WorldComs Bernard Ebbers.

WorldCom-skandalen var, inntil Bernard Madoff ble pågrepet i 2008, den største regnskapsskandalen i USAs historie.

Vil kontakte kronprins Haakon

22-åringen regner med å bli overført til Oakdale i løpet av uken. Han har sendt et brev om hjelp til Det hvite hus.

- Hvorvidt det kommer fram til president Obama aner jeg ikke. Jeg prøver også å ta kontakt med Washington Post slik at Obama får med seg dette, forteller han.

Den norske utenriksministeren har også mottatt et brev, men skal så langt ikke har svart på henvendelsen.

- Om Børge Brende ikke svarer kommer jeg mest sannsynlig til å ta kontakt med kronprins Haakon, slik at han bidrar med hjelp. Kronprinsen burde bidra med bistand siden jeg hadde tett og personlig kontakt med han, forteller han.

Tror på snarlig løslatelse

Den svindeldømte nordmannen har bestemt seg for å anke dommen. Saken vil trolig komme opp til behandling i februar neste år.

- Det er helt sykt her nede. Skulle ønske at Norge kunne bidra med noe for statsborgeren sin, men de er av egen art, forteller han.


- Hva skal du gjøre for å få tiden til å gå?

- Regner med at jeg skal trene enda hardere, få meg «sixpack». Lese masse aviser og skaffe meg mye kunnskap. Jeg har vært her i snart 20 måneder, og med «god tid» har jeg samlet inn rundt 25 måneder totalt. Jeg får sette hjernen min til at jeg blir løslat neste år, hvis jeg vinner anken, og det er meget mulig, forteller han.

Det er lite som tyder på at kronprins Haakon vil engasjere seg i saken.

- Kongehuset går ikke inn slike konsulære saker, opplyser kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Nettavisen.

Utenriksdepartementets presseavdeling forteller til Nettavisen at alle henvendelser til ministeren blir besvart.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.