NA24.no

- Vi blir hardt rammet av fallende oljeinvesteringer


- Vi blir fortsatt hardt rammet av fallende oljeinvesteringer, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
- Vi blir fortsatt hardt rammet av fallende oljeinvesteringer, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Nedgang for norsk industriproduksjon i oktober.

Produksjonen i norsk industri falt med 2,3 prosent fra september til oktober, viser nye tall fra SSB mandag.

- Dette var svakere enn ventet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til Nettavisen Stocklink.

- Det var kraftig nedgang i maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer, altså alt som er oljerelatert. Det er ikke noen tegn til at nedgangen bremser opp. Vi blir fortsatt hardt rammet av fallende oljeinvesteringer, fortsetter Bruce.

Laveste nivå siden 2012
Indeksen for industriproduksjonen er nå på det laveste nivået siden desember 2012. Nedgangen knyttes til den lave aktiviteten blant leverandørene til olje- og gassnæringen.

Siden toppen i august 2014 har produksjonen innenfor bygging av skip og oljeplattformer hatt en nedgang på nesten 30 prosent, mens fallet i maskinindustrien er på rundt 13 prosent fra toppen i desember 2014.

Bruce tror på fortsatt fall i industriproduksjonen inn i neste år.

- Oljeinvesteringene skal en god del lenger ned. Jeg vil tror at det i løpet av 2016 vil flate mer ut. Vi skal huske at deler av industrien vil tjene på svak krone og etterhvert vil fallet i oljeinvesteringene bli litt mindre.

- Bleke utsikter
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at fallet i oktober er betydelig svakere enn forventningene om en nedgang på 0,2 prosent, og at trenden i industriproduksjonen er klart negativ.

- Detaljene fra de siste industritallene viser at industrier som bygging av skip, båter og oljeplattformer tar den hardeste smellen.

- Alt i alt er utsiktene for økonomien fortsatt ganske bleke. Likevel er vårt hovedscenario at Norges Bank holder styringsrenten i ro i desember; vi venter at rentekuttet vil bli utsatt til mars 2016, , skriver Handelsbanken-økonomen i en kommentar.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere