*Nettavisen* Økonomi.

- Vi bør fjerne kontantene i Norge

Mener du ikke skal få betale med kontanter lenger.

14.07.14 10:43

Finans Norge går nå kraftig ut og anbefaler at Norge skal bli det første landet i verden som fjerner kontanter i sin helhet.

– Alt ligger til rette for at Norge kan bli verdens første kontantfrie samfunn. Kontanter representerer nå en så liten andel av betalingene i samfunnet at vi godt kan klare oss uten. Kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling, og uten kontanter vil også problemene med ran, økonomisk kriminalitet og svarte penger bli kraftig redusert, sier direktør for prosessområde, bank Jan Digranes i Finans Norge, i en pressemelding.

Kun fem prosent kontanter

Finans Norge mener at kontantbruken i Norge nå begynner å bli så marginal at det er på tide å droppe det helt. Fem prosent av pengebruken er nå kontanter.

- Kontanter får en stadig mindre plass i norsk økonomi. Vi betaler med kort, med nett- og mobilbank, og kjøper på internett. Samtidig koster det samfunnet mye å håndtere kontanter. Det vil være en stor gevinst å hente dersom vi kutter ut kontantene.

- Samtidig vil det kunne forebygge problemene vi ser med ran, svart økonomi og kriminalitet, sier Digranes som mener det er på sin plass å ta opp igjen spørsmålet om å likestille kontopenger og kontanter. Dermed kan foregangsnæringer selv kunne velge å innføre kontantfri betaling.

- Høye kostnader

Paraplyorganisasjonen for finansnæringen i Norge trekker frem følgende argumenter for å gå over til rene elektroniske penger.

  • Kortbruken fortsetter å øke; 8,6 prosent vekst første halvår i år mot tilsvarende periode i fjor.
  • Mer enn åtte av ti kortbetalinger er med BankAxept-kort.
  • Nordmenn bruker kortet sitt i snitt 350 ganger per år. Kun Island ligger høyere fordi de også bruker kortet til å betale regninger.
  • Nordmenn tar stadig ut mindre kontanter i minibank og i butikker.
  • Kontanter utgjør nå kun fem prosent av betalingsmidlene i samfunnet og kun fire prosent av husholdningenes pengebruk. Kun Sverige og Storbritannia har lavere andel kontanter.
  • Samfunnsmessige kostnader ved kontantbruk ble i 2009 beregnet til 3,5 milliarder kroner av Norges Bank. Hver kontantbetaling ”koster” samfunnet syv kroner, mens tilsvarende tall for betaling med BankAxept er fire kroner.

Datatilsynet kritisk

Datatilsynet mener på sin side at folk må kunne gjøre kjøp uten å legge fra seg elektroniske spor.

– Fra et personvernståsted er det først og fremst en bekymring at man ikke kan betale noe anonymt om kontantene avvikles, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag