NA24.no

Vinmonopolet selger 1,7 millioner liter alkohol i uka om sommeren.
Vinmonopolet selger 1,7 millioner liter alkohol i uka om sommeren. (Thinkstock)

- Vi drikker mer hvitvin nå som varmen står på

Vinmonopolet kan lese ut fra salgskurvene hvor varmt det har vært i sommer.

Vinmonopolet kan vise til gode salgstall i løpet av sommeren.

Juni i fjor solgte vinmonopolet litt over syv millioner liter, en økning med 1,5 prosent fra fjoråret. Julitallene er ikke klare enda, men Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet, forteller at tallene så langt er gode i forhold til fjoråret.

- Denne sommeren tror jeg vi vil få et historisk lavt sommersalg av rødvin og et høyt salg av hvitvin og andre lettere kategorier, sier Nordahl til Nettavisen.

Drikker mer hvitvin
Når varmen slår inn og varmen står på, slik som nå om dagen, tyr nordmenn til litt lettere alkoholprodukter enn ellers.

- Historisk så vet vi at når gradestokken går opp mot 28-30 grader, slik som nå, så vin hvitvin utgjøre hvert fall halvparten av salget, mens det normalt er rødvin som utgjør halvparten av salget. Slik som været er nå vil rødvin synke ned til å stå for 30 prosent av slaget, mens hvitvin kan stå for 55 prosent, sier Nordahl.

Nå om dagen ligger gradestokken rundt 30 grader i store deler av landet. Det er derfor grunn til å tro at hvitvinsalget skyter i været om dagen.

- Salget går i takt med temperaturen. Jo høyere temperatur jo større andel hvitvin og lavere andel rødvin selger vi. Vi kan faktisk lese ut fra salgskurvene våre hvordan været har vært, sier Nordahl.

Snart kommer salgstallene for juli og Nordahl sier at det blir spennende å se hvor mye hvitvin har økt.

Nordmenn ser ut til å synes det er best å nyte et glass hvitvin i sola, fremfor rødvin.

Økning om sommeren
Følger man salgstallene til Vinmonopolet kan det se ut som nordmenn drikker noe mer alkohol i sommerukene enn en vanlig uke.

Drikker nordmenn mer alkohol om sommeren?

- Vi selger på en vanlig uke i løpet av året 1,3-1,4 millioner liter i uka. Om sommeren så ligger det på 1,7 millioner liter i uka. Det er litt mer enn normalt, men ikke en voldsom økning. Ukene vi selger mest er foran jul, nyttår og påske, sier Nordahl.

Solgte 38,1 millioner liter
Vinmonopolet kan også vise til at det er et grunnleggende utviklingstrekk at lettere alkoholprodukter øker, mens tyngre produkter, slik som brennevin, har fått lavere salgstall. 

Første halvår i 2014 solgte Vinmonopolet 38,1 millioner liter alkohol. Dette er en økning på 1,7 prosent, sammenlignet med fjoråret.

«Salget har lenge vist en trend til utflating og delvis nedgang. Dette endret seg imidlertid noe på tampen av fjoråret da salget økte, og denne utviklingen fortsatte gjennom vinteren og våren. Dette kan ha flere forklaringer: En svak norsk krone kan ha ført til redusert grensehandel. Høstens nedgang i boligmarkedet med den påfølgende krisediskusjonen kan dessuten ha medført redusert vekst i flytrafikken og taxfree-salget av alkohol.», skriver Vinmonopolet på sine hjemmesider om salget det første halvåret. 

Nedenfor kan du se en liste over de mest solgte populære produktene på Vinmonopolet så langt i år:


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere