*Nettavisen* Økonomi.

- Vi elsker det andre hater

John Fredriksen og hans høyre hånd styrer unna aksjer som andre digger.

10.01.08 12:43

OSLO PLAZA (NA24): - Vi har ekstremt fokus på ting som er «out of favour». Vi liker ting som ikke alle andre liker. Vi har derfor ikke kjøpt mange REC-aksjer. Vi elsker aksjer som amerikanske analytikere hater. Da tenker vi at det kan ikke bli verre, sier Tor Olav Trøim under Skagen fondenes nyttårskonferanse.

NA24 - din næringslivavis

I 13 år har Trøim vært Fredriksens høyre hånd, og som han sier selv, har det vært 13 år med «fish & ships» og verdens beste business-skole.

To typer investeringer
- Basisen for investeringene vi driver med er å ha et holdingselskap som er gjeldsfritt. Man må ha god likviditet for å kunne bevege seg raskt. Vi driver to typer investeringer, det er de langsiktige og strategiske og det er de mer kortsiktige finansielle.

- Vi har kommet til at store investeringer er bedre enn små investeringer. Som eiere har vi prøvd å være aktive. Vi har ingen tro på større styrer og har basert oss på interne ressurser, forteller Trøim.

Synes synd på Statoil
Han synes synd på styremedlemmer i gigantstyrer som Statoil og kan ikke skjønne hvordan de skal klare å følge med på hva som skjer når styremedlemmene møtes hver 14. dag.

Men det er mer:

- Alle pengene som går ut føler John går av sin egen lomme, jeg tror det er en god kultur at det er eierskap til kostnadene. Vi mener også at gjeld på 5-7 prosent er vesentlig billigere enn å ha egenkapital, sier Trøim.

Fotoforbud
Han har forøvrig nedlagt fotoforbud under foredraget. Han hevder det ikke er fordi han har noe i mot journalister, men fordi han føler seg friere uten kamera rett i trynet.

Trøim og Fredriksen møtte hverandre etter at de begge hadde tapt solide summer. De bestemte seg for å bli et slags team fra helvete. Siden har de jo også tjent mye penger. Trøim mener Fredriksen er en svært inspirerende sjef:

- Jeg synes John Fredriksen er verdens beste sjef. Han skryter ikke mest, men han er svært dynamisk, sier Trøim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.