NA24.no

- Vi er aksjonær i DnB, ikke aksjonist

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Staten er ikke børsspekulant, sier Torgeir Micaelsen.

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde gir Arbeiderpartiet skylden for at norske boligbankkunder har fått satt opp renten sin de siste ukene.

- Det er norske bankkunder som må ta regningen for at regjeringen vil innføre EU-kravene raskere enn EU, sa Christian Tybring-Gjedde til Nettavisen.

LES HELE SAKEN HER: - Jo høyere rentemargin, jo mer penger får Kolberg og Stoltenberg

- Tybring-Gjedde tar feil

Dette får lederen av finanskomiteen, Aps Torgeir Micaelsen, til å se rødt.

- Det Tybring-Gjedde sier er feil. I fjor så klarer bankene med langt lavere rentemargin å øke kjernekapitalen med ett prosentpoeng, sier Micaelsen til Nettavisen.

- Rentemarginene er bedre enn noensinne og børskursen går til himmels. Bankene er i rute, så denne siste renteøkningen var dårlig begrunnet, verken etter min, finansråd Svein Gjedrem eller andre eksperters oppfatning, fortsetter han.

Micaelsen fatter ikke Tybring-Gjeddes utspill og mener at Frp-politikerne bare prøver å score billige politiske poeng.

- Det er pussig at Tybring-Gjedde ikke forstår dette her. Han stiller seg på banksjefenes side helt ukritisk, sier Micaelsen.

- Staten er ikke børsspekulant

Tybring-Gjedde mener også at statens utbyttekrav i DnB, sørger for at renten blir høyere.

- Det er staten som eier 34 prosent av DNB, og det er Arbeiderpartiet som tar milliarder av kroner fra DnB i utbytte. Jo høyere rentemargin, jo mer penger får Martin Kolberg og Jens Stoltenberg, sa Tybring-Gjedde.

Dette mener Micaelsen også er direkte feil. Det er ikke staten, men de utenlandske spekulantene i DnB, som driver opp utbyttepolitikken.

- Det er ikke staten som er driverne i utbyttepolitikken, men investorene i Houston, New York og London. Staten er ikke børsspekulant, men langsiktig eier, sier han.

Ikke aksjonist

- Det blir for lett å skylde på de utenlandske investorene. Staten eier 34 prosent og kan si nei til utbytte i noen år til soliditeten i DnB er bygd opp?

- Vi er aksjonær i DnB, ikke aksjonist. Men jeg forventer at DnB fortsetter den moderate utbyttepolitikken de har kjørt de siste årene, sier Micaelsen.

- I tillegg har DnB effektivisert betydelig de siste årene, som har ført til en kraftig styrket kjernekapital, fortsetter han.

- Hva med lederlønningene. Utviklingen i DnB kan vel ikke sies å være moderat?

- Lønnsutviklingen og lønnsnivået i bank- og finansnæringen er høyere enn i sammenlignbare sektorer. Det er ikke bare gutta på gulvet som må vise moderasjon, lederne må også ta seg sammen. Det er mye å gå på blant NHOs medlemmer, sier Micaelsen.

RELATERTE SAKER:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere