NA24.no

Foto: Fotograf:FRED PROUSER (REUTERS)

- Vi er bare halvveis i krisen

Sist oppdatert:
Toppanalytiker slår alarm. Små selskap har aldri hatt det vanskeligere.

Den verdenskjente finansanalytikeren og analysetoppsjefen Meredith Whitney mener at markedet er alt for optimistisk når det gjelder den pågående krisen.

NA24 - din næringslivsavis

- Vil bli skuffet
- De som satser på en meningsfylt økonomisk opphenting vil bli skuffet, sier toppanalytikeren i et innlegg i Wall Street Journal.

Whitney er en av få kvinner som har klart å gjøre et navn for seg selv i den sterkt konkurransepregede amerikanske investeringsanalyseindustrien. Gjennom mange år har hun truffet svært godt på sine analyser av bankmarkedet, og når hun nå er ute og advarer er det noe mange lytter til. Hun var blant annet ute og advarte den amerikanske sentralbanken mot problemene knyttet til handelen i subprimelån allerede i 2006.

Innflytelsesrik
I inneværende år har hun figurert på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer og Forbes liste over de 50 mest innflytelsesrike kvinner. The Wall Street rangerte henne også som den beste investeringsanalytikeren i sitt felt dette året.

Denne ukens bekymringsmelding kommer på bakgrunn av den store vanskeligheten små selskap har med å få tilgang til kreditt.

- Aldri vanskeligere
- Tilgang til kreditt blir nektet i en akselererende takt. Store, velkaptialiserte selskap har ikke noe problem med å finne kreditt. Små virksomheter, på den annen side, har aldri hatt det vanskeligere å få lån, skriver en bekymret Whitney i artikkelen.

- Uten tilgang til kreditt, kan ikke små virksomheter vokse, ikke ansette og ender altfor ofte med å gå konkurs, advarer analytikeren, og peker på at det hun definerer som små selskap ansetter halvparten av den amerikanske arbeidsstyrken og står for 38 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Whitney peker på at særlig kredittlinjer knyttet til kredittkort, som er svært viktige for amerikanske småselskap, har blitt rammet hardt. Et annet problem for småselskapene er huslån, da mange amerikanske oppstartsselskaper finansieres med et lån med sikkerhet i huset til gründeren. Dette markedet er nå veldig lite likvid, med over 32 prosent av huslånene verdt mer enn husene banken som utstedet dem de har sikkerhet i, ifølge Whitney.

Spår mørk fremtid
Ikke bare skal tilstanden for små selskap aldri ha vært verre, men de kan vente seg tøffere tider fremover også.

- Dessverre for små virksomheter er kuttene i kredittlinjer bare halvveis ferdig, kan hun fortelle.

- Jeg tror vi fortsatt bare er i de tidlige stadiene av den andre halvdelen av denne kredittsyklusen, sier Whitney, og forteller at hun tror at ytterligere 1500 milliarder dollar i kredittkortrelaterte kredittlinjer vil forsvinne fra systemet innen utgangen av 2010.

Whitney begynte som finansanalytiker, og har innehatt posisjoner i blant annet Wachovia Securities og Oppenheimer. I februar 2009 startet hun opp sitt eget analyseselskap, Meredith Whitney Advisory Group, der hun selv sitter som konsernsjef.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere