NA24.no

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

- Vi er for renteoptimistiske

Nordmenns rentetro kan gi alvorlige konsekvenser, mener forbrukerøkonom.

Hele 7 av 10 mener at 3-5 prosent er et normalt rentenivå på lang sikt, ifølge en landsomfattende undersøkelse som SpareBank 1 Gruppen har foretatt.

- Folks oppfatning er ikke i tråd med signalene fra Norges Bank. Konsekvensene kan bli alvorlige for privatøkonomien.

NA24 – din næringslivsavis

- Dagens unormalt lave rentenivå er et resultat av en helt spesiell økonomisk situasjon. De som planlegger med 3-5 prosent rente, vil få en kalddusj når dagens unntakstilstand er over, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1 Gruppen.

Stor forskjell
Normalrentenivået i Norge har ligget lang over 3-5 prosent. I perioden 1998 til 2008 lå den gjennomsnittlige utlånsrenten på ca. 6,6 prosent, ifølge SSB. Norges Bank har signalisert et normalrentenivå på 6-7 prosent, melder banken

Spriket i oppfatningen av normalrenten mellom Norges Bank og folk flest er stor og utgjør opp mot 3 prosentpoeng. I kroner og øre utgjør det 3.600 kroner per måned for et lån på to millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Sparer mer
Undersøkelsen viser at mange nordmenn ønsker å spare ekstra når renteutgiftene går ned. 40 prosent av de med lån sier at de vil spare rentepengene mens en tilsvarende andel vil nedbetale ekstra på lån. Kun 2 av 10 sier at de vil bruke hele eller deler av rentebesparelsen på forbruk, men Gundersen er skeptisk.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

- Jeg ser tallenes tale, men det gjenstår å se om forbrukerne faktisk følger opp. Jeg tror langt flere enn 20 prosent av de med lån lar deler av rentepengene gå til forbruk, sier Gundersen i meldingen.

Magne Gundersen vil imidlertid advare mot å la alle de sparte rentepengene gå med til forbruk. Når rentene etter hvert kommer opp til et normalt nivå, øker renteutgiftene kraftig for alle med lån.

- Det er lett å la økt økonomisk handlefrihet slå ut i økt forbruk. Men det er langt mer krevende å kutte i forbruket når renter og andre utgifter stiger, sier Gundersen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere