NA24.no

- Vi er fortsatt i megling

Sist oppdatert:
Flere timer på overtid forhandler partene i industrioppgjøret fremdeles.
 


Det er to år siden forrige hovedtariffoppgjør. Den gang ble lønnsveksten cirka fire prosent.

Nå foregår det forhandlinger i frontfaget, flere timer på overtid. Dette er viktig fordi oppgjøret her setter premissene for lønnsoppgjøret til majoriteten av de norske arbeidstakerne.

– Vi har meklet i hele natt. Vi har kommet nærmere løsning på ett av de større punktene vi har arbeidet med, men fortsatt står vi igjen med to-tre punkter som det ikke er avklarende bevegelse på, sa riksmekler Nils Dalseide klokka 6.30 onsdag morgen.

LIVESTUDIO: Tariff 2014 direkte

– Vi har hatt framgang, men den er ikke tilstrekkelig til at vi kan legge fram en skisse, sier Dalseide.

En kilde sentral på forhandlingene uttaler imidlertid følgende til Nettavisen NA24 like før 07.00 onsdag morgen:

- Det er betydelig arbeid som gjenstår. Dette vil ta tid.

Flere timer igjen
Dalseides siste orientering bekrefter uttalelsen.

For mange industriarbeidere er arbeidsdagen i ferd med å begynne, og de må dermed få vite om de skal på jobb eller om de skal stille som streikevakter.

– De må forholde seg til den informasjonen de får der de er organisert, men så vidt jeg har fortstått er det vilje til å starte arbeidet så lenge vi fortsatt forhandler, sier Dalseide. Fellesforbundet sier deres medlemmer skal gå på jobb som vanlig.

I forrige hovedoppgjør for to år siden kom løsningen drøyt elleve timer på overtid. Riksmekleren vil ikke anslå hvor lang tid som gjenstår i årets mekling.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det tar, men noen timer til blir det nok.

Selv om alle involverte begynner å merke søvnmangelen, sier Dalseide at det er god stemning.

– Det er positiv samhandling, og så lenge det er håp om å finne en løsning, kommer vi til å fortsette.

- Lett å starte - vanskelig å stoppe
I videoen under redegjør Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland (til venstre) og sjefredaktør Gunnar Stavrum for de sentrale spørsmålene ved årets oppgjør:

Det er 18 år siden den forrige streiken i frontfaget. Nesten 10.000 ansatte i flere av Norges fremste eksportbedrifter kan bli tatt ut i streik om ikke mange timene.

- Streik skaper sår, som det tar tid å gro. Det er veldig lett å starte en streik, mens det er veldig vanskelig å stanse den. Som en krig, sier Stavrum.

Les mer fra Stavrum:
Streik skaper sår

Dyre prinsipper i lønnsoppgjøret

Bevegelse

Ifølge riksmekleren har det vært bevegelse på vesentlige punkter i løpet av kvelden, og partene konsentrerte seg i hovedsak om noen få temaer – som de til gjengjeld har grunnleggende forskjellig syn på.

– Jeg håper og tror det er mulig å jobbe fram en løsning. Det er genuint og prinsipielt ønske om å nå fram til enighet. Det er konstruktive folk som sitter rundt bordet, og det er god dialog mellom partene, sa Dalseide til NTB i 23-tiden.

Tautrekking

Delegasjonene til Norsk Industri og Fellesforbundet sitter i hver sine møterom på Thon Hotell Opera i Oslo. Riksmekleren har sitt eget kontor, men er ofte i møter med de ulike delegasjonene.

Mindre arbeidsgrupper fra delegasjonene jobber samtidig med å finne veier rundt enkelttemaer. Såkalt engere utvalg - toppene i forhandlingsdelegasjonene - har jevnlig møter, både sammen og separat, med riksmekleren.

– Arbeidsmåten er fornuftig. Vi veksler mellom diskusjon, saksbehandling og tautrekking, sier Dalseide.

Pensjon og turnus

Årets hovedoppgjør blir regnet som spesielt vanskelig, fordi spørsmålet om tariffesting av pensjonsordningene i privat sektor ligger på bordet.

I tillegg er det arbeidstidsspørsmål, som kan volde betydelige problemer. Det vanskeligste punktet er kravet om at også ansatte i privat sektor skal ha innflytelse på egne pensjonsordninger. LO ønsker at Fellesforbundet skal gå i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund, mens arbeidsgiverne i NHO ikke vil at pensjon skal være en del av tariffavtalene.

Et annet vanskelig punkt er kravet om bedre turnusordning for dem som jobber i Nordsjøen.

Til sammen 11.000 ansatte i industrien, hovedsakelig i offshore og verftsindustri lang kysten, blir tatt ut i streik hvis det blir brudd i den tvungne meklingen.

Fellesforbundet i LO tar ut 9.358 medlemmer i streik i 102 bedrifter hvis de nå ikke kommer til enighet.

Du finner oversikten over hvem som eventuelt går i streik her

Oppgjøret i industrien følges med stor interesse fordi det setter standarden for andre tariffoppgjør som kommer på rekke og rad utover våren, derav betegnelsen frontfaget.

Følg utviklingen direkte her:

s

s

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere