NA24.no

- Vi er mer sårbare for sjokk nå

Kjersti Haugland, seniorøkonom DnB NOR Markets.
Kjersti Haugland, seniorøkonom DnB NOR Markets. Foto: Pressefoto (DnB NOR)
Sist oppdatert:

Det er økt spenning før rentedommen. Statistisk sentralbyrå melder at eksportmarkedet bremser industrien.

Norske industriledere skal ha meldt at produksjonsvolumet har stoppet å vokse. Redusert ordrebeholdning, på grunn av svak ordretilgang og fallende priser i eksportmarkedene, skal være grunnen til denne utviklingen.

Innenlandsk etterspørsel er det som gjør at industrien fortsatt holdes oppe.

- Den undersøkelsen støtter godt under de forutsetningene Norges Bank allerede har. Veksten i norsk økonomi skal bli litt lavere enn i fjor, særlig eksportørene skal ha det litt vanskeligere, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Markets til Nettavisen NA24.

- Holder en knapp på uendret rente
Norges Bank har neste rentemøte i mai og det spekuleres i hva de vil gjøre.

- Det blir jo et veldig spennende møte. Siden sist møte har vi fått informasjon om prisbilde og inflasjon, som ligger klart på den negative siden i forhold til forventningene. Vi har fått et moderat lønnsoppgjør som vil få sentralbanken til å nedjustere på lønnsvekst i år. Det gir konsekvenser for prisutsiktene lenger fram i tid. Lønnssats er en viktig del av det som driver prisbildet fremover. I tillegg gikk inflasjonen i mars på undersiden av Norges Bank sine forventninger, sier Haugland.

- På den andre siden har vi fått svakere krone enn hva Norges Bank har lagt til grunn. Det skal i seg selv gi litt høyere prispress. Norges Bank vil nok vente på flere pristall før de sier noe om renten, men sjansene for endringer har økt siden mars møtet. DnB holder en knapp på at Norges Bank vil holde renten uendret, men har blitt mer usikre på dette anslaget her.

- Vil holdes på lave nivåer
Denne uken kommer forbrukstall og ledighetstall, som kan gi enda en indikasjon på hva Norges Bank vil gjøre med renten. Haugland forteller at dersom tallene er sterke vil nok Norges Bank være tilbakeholdne med å sette rentene videre ned.

- De om hevder at Norges Bank bør kutte renten vil peke på at det er viktig å reagere på at inflasjonen blir lavere enn forventet. Det fester seg et inntrykk ute blant folk om at Norges Bank ikke er på vakt om at inflasjonen må opp til inflasjonsmålet, dersom man ikke setter den ned. Det er helt avgjørende at aktørene i økonomien tror på sikt at inflasjonen vil nå målene. Det er en god grunn til å reagere på de svake pristallene, sier Haugeland.

På rentemøte i mars ble det besluttet at styringsrenten skulle holdes uendret på 1,5 prosent.

- Det de gjorde i mars var veldig nytt for Norges Bank. De kastet kortene om sa at de ikke klarer å få opp inflasjonen til inflasjonsmålet innen forventet tid. Vi kunne klart det om vi hadde satt renten lengre ned, men Norges Bank frykter at et slikt rentekutt vil bidra til større fare for finansielle ubalanser i økonomien. De valgte de i stedet å signalisere at renten vil bli holdt lav i en lengre periode, sier Haugeland.

Hun forteller at lavere rente får folk til å ta opp flere lån og det får fart på boligprisene, men dette er størrelser myndighetene er veldig bekymret for.

- Vi er mer sårbare for sjokk nå. Oljeprisen er det beste eksempelet, hvis vi får oljeprisene ned på lavere nivåer vil norsk økonomi snu og den snuprosessen blir mer dramatisk når gjeldsnivået er høyt blant husholdningene, sier Haugeland.

- Vi tror Norges Bank vil holde renten på lave nivåer i lengre tid. Vi tror ikke de vil heve renten før i desember 2014, mens de selv tenker å heve den på våren 2014.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere