NA24.no

- Vi er skeptiske

NASJONALT IKON: Hurtigruten seiler langs Norskekysten fra Bergen til Kirkenes, med gods, post og passasjerer. Totalt 34 havner får en visitt.
NASJONALT IKON: Hurtigruten seiler langs Norskekysten fra Bergen til Kirkenes, med gods, post og passasjerer. Totalt 34 havner får en visitt. Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Nye eiere får ikke svekke dagens tilbud.

Onsdag svinger det rundt Hurtigruten.

«Silk Bidco» legger inn et bud på 2,94 milliarder kroner. Selskapet eies av Petter Stordalens «Home Capital», Trygve Hegnars «Periscopus», samt et investeringsfond som forvaltes av TDR Capital.

Etter oppkjøpet vil Stordalen og Hegnar sitte med eiendeler på fem prosent hver – TDR Capital 90 prosent.

Les også: Ukjente utlendinger kjøper Hurtigruten

- Må ikke svekke tilbudet

Leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), sier til Nettavisen at det beste hadde vært lokalt eierskap:

- Det viktigste fra mitt ståsted er at tilbudet ikke svekkes og at nye eiere vil skape økt turisme. Nå er det opp til politikerne å sikre at tilbudet ikke svekkes: Det betyr at Hurtigruten skal gå til de tider, innom de havner og hele året, slik det gjør i dag, sier Pollestad til Nettavisen.

- Statens kjøpsavtale med Hurtigruten, legger opp til det, skyter han inn.

- Best med lokale eiere

- Hva vet du om TDR Capital?

- Veldig lite, må jeg innrømme. Vi i Senterpartiet er generelt skeptisk til at utenlandske investorer kjøper opp stadig flere viktige norske bedrifter, noe vi har sett en tidobling av siden 1990, sier Pollestad – og legger til at:

- Det aller beste hadde vært lokalt eierskap, med nærhet til regionen og folket. Samtidig stoler jeg på at Stordalen og Hegnar har edle hensikter her.

- Målet er å tjene penger

- Men til sammen har de kun ti prosent eierandel – hvor mye kan de to påvirke?

Geir Pollestad leder næringskomiteen på Stortinget.

- Klart, her er målet å tjene penger for alle involvert. Med de to nordmennene kan mye om turisme, og det vil tjene Hurtigruten og ikke minst vår landsdel i nord, sier han.

- Jeg håper at det nå satses strategisk langsiktig, slik at vi sikrer et rikt tilbud i mange år fremover, sier lederen i næringskomiteen.

Ukjente i Norge

« Silk Bidco» står oppført med advokatfirmaet BA-HR som eiere, men de virkelige investorene er det europeiske private equity-selskapet TDR, Trygve Hegnar og Petter Stordalen. Det betyr i praksis at Hurtigruten nå får utlendinger bak roret.

Investeringsselskapet TDR som ble grunnlagt i 2002 er et ubeskrevet blad i norsk sammenheng.

La ned i Narvik

I januar 2013 la Hurtigruten ned i Narvik for å slanke den landbaserte organisasjonen med nær 40 ansatte. Målet var å spare 60 millioner kroner årlig.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere