*Nettavisen* Økonomi.

- Vi er slappe sparere

Johnny Anderson, Informasjonssjef i Skandiabanken. Foto: Skandiabanken

Under halvparten sparer til verre tider.

Til tross for lav rente og generell god økonomi er det lite som tyder på at landets sparegriser er fulle av klingende mynt. En landsomfattende undersøkelse gjennomført på vegne av Skandiabanken viser at kun 47 prosent av befolkningen i vårt langstrakte land greier å legge penger til side.

Verst er de unge – altså de mellom 18 og 29 år. Kun 35 prosent i denne aldersgruppen har klart å spare som forventet de siste tre månedene. Sekstiåtterne derimot kommer best ut. Hele 60 prosent av de mellom 62 og 72 år sier de klarer å spare som planlagt. Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken, sier at det kanskje er mest skremmende at hele 29 prosent sier at de på ingen måte har oversikt over privatøkonomien.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK HER!

– Selv om lønningene øker og renten er lav, er det tydeligvis vanskelig for mange å spare. Samtidig ønsker 31 prosent å spare mer enn de allerede gjør, sier han i pressemeldingen.

Vellykket autosparing
Undersøkelsen viser at automatiske spareavtaler fungerer og bidrar til at folk når sine sparemål. 69 prosent av de som sparer via avtaler oppnår sine mål, mens kun 45 prosent av de uten avtale oppnår det samme.

– Nordmenns manglende sparevaner er en av grunnene til at Skandiabanken nå har satset og lansert en ny og omfattende «Min økonomi» -tjeneste i nettbanken, som skal gjøre det enklere å bli bevisst sitt eget forbruk. Nå kan vi gi kundene en lett forståelig, visuell og detaljert oversikt over hva de faktisk bruker pengene på, sier Johnny Anderson i meldingen.

Over 50 000 brukere på èn uke
«Min økonomi» fikk hele 50 000 brukere den første uken etter lansering nå i slutten av mars, hvilket tyder på at det er et stort behov for denne type tjenester. Spørsmålet er om dette bare blir leking med tall og grafer eller om interessen for denne type tjeneste vil resultere i bedre sparevaner.

– Mye tyder på at renten vil holde seg lav i lang tid fremover. Hvilket betyr at nordmenn flest får mer å rutte med. Vi mener derfor at timingen er riktig i forhold til å få unge mennesker til å spare mer. Vi var den første banken til å tilby regnskapsfunksjoner allerede i 2006. Med nye «Min økonomi» er vi igjen i førersetet for denne type banktjenester, sier Johnny Anderson i meldingen.

Skreddersydd for hverdagsøkonomien
«Min økonomi»kategoriserer alle kjøp automatisk etter hver gang du betaler en regning eller drar kortet for en vare eller tjeneste. Kjøper du for eksempel brød og melk havner dette under posten dagligvarer. Kategoriene kan endres etter behov.

– Du får en enkel og visuell fremstilling av forbruk så vel som inntekter. Med et klikk kan du se hva pengene faktisk går til, og hva du kan gjøre for å spare til noe du virkelig ønsker deg. Min økonomi gir også et automatisk forslag til budsjett, basert på kundenes tidligere forbruk. Alle transaksjoner tilbake til oktober 2010 er allerede tilgjengelig i løsningen for eksisterende kunder. Budsjettet kan tilpasses etter ønske, og det er mulig å skreddersy sitt eget, forklarer Johnny Anderson i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.