*Nettavisen* Økonomi.

- Vi gjorde mer enn å fiske...

NORGES MEST OMTALTE FISKETUR: Litt fiske og mye politikk? Hvem er overrasket over det? Foto: Geir Salvesen

Sponheim hevder Jens ville droppe samarbeidet med SV, og ta Venstre inn i regjeringen.

18.09.09 08:40

Venstre-leder Lars Sponheim fikk skylden for å ha spolert muligheten for et borgerlig regjeringssamarbeid og gikk på et solid valgnederlag. Nå snakker han ut om til nå ukjente politiske samtaler mellom ham selv og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Under fire øyne skal Lars Sponheim og Jens Stoltenberg ha luftet et mulig regjeringssamarbeid.

Ingen vanlig fisketur
Under en fisketur med Ap-lederen i 2008 snakket om å regjere sammen.

- Det er klart vi ikke gjorde det bare for å fiske. Da kunne vi holdt det hemmelig. Begge ønsket vi å signalisere noe, sier Sponheim til Bergens Tidende.

Han sier de to foruten å snakke politikk på fisketuren, også hadde hatt jevnlige samtaler under fire øyne flere ganger i halvåret. Blant spørsmålene som ble drøftet var regjeringsspørsmålet.

- Jens spurte meg blant annet hva som var i veien for at Arbeiderpartiet og sentrumspartiene kunne danne regjering sammen, sier Sponheim.

- Holdt SV utenfor
- Uten SV? spør Bergens Tidende.

- Ja. Han spurte direkte om det. Jeg sa at Aps maktsentralisering, hemmelighetskremmeri og LO-binding gjør det vanskelig. Men Aps moderne fløy, som Stoltenberg representerer, har jeg ingen problemer med. Vi var aldri uenige på viktige punkter, sier Sponheim.

- Jeg sa også til Jens at min drømmeregjering ville vært det moderne Ap sammen med Venstre og det moderate Høyre. Etter mitt syn ville det være helt ideelt, sier Sponheim videre.

- Høyre uaktuelt
Stoltenberg jublet ikke.

- Han sa at du må gjerne be meg regjere sammen med sentrum, men med Høyre er det uaktuelt. Det forstår jeg. Ap må balansere maktpolitikken, og en slik løsning kunne bane vei for både et stort SV og et stort Frp på ytterfløyene, sier Sponheim.

Nettavisen har vært i kontakt med Statsministerens kontor (SMK) fredag morgen for å få en kommentar fra Stoltenberg på disse påstandene.

- Møtes kanskje på fjellet igjen?
Venstre fikk 3,9 prosent oppslutning ved årets valg og mistet åtte av sine ti mandater.

Dagen etter at Venstres valgfallitt var et faktum og Sponheim hadde trukket seg, kom Stoltenberg med følgende kommentarer:

- Jeg synes det er vemodig at han gir seg. Sponheim har vært en sterk og markert skikkelse i norsk politikk.

Han la også vekt på at de to partiene de representerer, har samarbeidet godt i mange saker.

- Og vi møtes jo kanskje på fjellet, sa Stoltenberg - trolig med fjorårets fisketur friskt i minne.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.