NA24.no

- Vi handler dyrere gaver

(Thinkstock.com)
Store forskjeller på norsk og svensk netthandel.

I forrige uke kunne DIBS e-handelsindeks røpe at vi nordmenn er Europamestre når det kommer til e-handel på nett. Vi handler i snitt 7 425 kroner i året på nettet. Over 2 000,- kroner mer enn gjennomsnittssvensken. I Sverige handlet mann i gjennomsnitt for 5 398,- kroner. I følge listene fra DIBS er det reiser som vi nordmenn handler mest over nettet: 29 prosent gjør dette. Deretter følger hjemmeelektronikk med 12 prosent av omsetningen.

Nå som julen er i full anmarsj, er de smarteste allerede i gang med å handle inn julegaver til kjente og kjære, mens andre venter til siste liten. I følge salgslistene fra netthandelsbutikken NetOnNet, kan man spore at det også her forskjeller på hva Ola Nordmann kjøper på nett i forhold til Söta Bror - også nå i ukene rett før jul.

NetOnNet har sett på salgstallene på hvilke varer som solgte mest i desember i 2008, 2009 og 2010- i både Norge og Sverige. Ser man nærmere på tallene, er det ganske store forskjeller på hva nordmenn kjøper online i forhold til svensker. Vi kjøper for eksempel dyrere varer enn det man gjør på andre siden av grensen.

MP3 på vei ut
En annen trend man ser, er at Mp3 spillere er helt på vei ut ettersom stadig flere bruker mobiltelefonene sine som musikkspillere.

Andre interessante punkter:

  • Nordmenn kjøper mer laptoper, mobiltelefoner og andre kostbare produkter online enn hva svenskene gjør
  • I 2010 Topper Acer laptop salgslisten for desember i Norge, mens i Sverige var en digital bilderamme mest populær
  • Nordmenn handlet flere smarttelefoner online enn svenskene – Nokia N8 var en hit i fjor.
  • En gjenganger i begge land er digitale bilderammer og minnekory

- Jeg tror mye av grunnen til at vi nordmenn handler dyrere og «finere» produkter online i forhold til svenskene, er at vi bor mer spredt samtidig som vi har et meget godt distribusjonsnett her til lands, sier Country manager hos NetOnNet Norge, Filip Elverhøy i en melding.

Mer en svenskene
- Samtidig skal man ikke stikke under en stol at vi har litt mer penger mellom hendene en kanskje hva svenskene har. Når det gjelder hva slags vare som kommer øverst på handlelisten hos oss denne julen, ser vi klare tendenser, røper Elverhøy i meldingen.

- I fjor var det speilreflekskameraer som ble kåret til årets julegave av Elektronikkbransjen. Jeg tror det kommer til å være et populært produkt i år også sammen med smarttelefoner og tablets, men svar på det får vi ikke før i neste uke, sier Filip Elverhøy i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere