NA24.no

- Vi har 600.000 uten jobb

Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)
- Jens var mest opptatt av at offentlig sektor skulle være stor.

Finansminister Siv Jensen har store planer, men ber om at folk er tålmodige.

- Å snu denne skuta tar litt tid. Det er en tung svær skute med en stor motor, sier Jensen til Nettavisen NA24.

- Vi hadde en rødgrønnregjering i åtte år som aldri tok de store strukturelle grepene. De skjøv utfordringene og regningene foran seg, fortsetter hun.

Jens gjorde ikke nok

Frp-lederen viser til at produktivtetsveksten i Norge under Jens sin regjeringstid var avtagende.

- Jens gjorde ikke nok for å sikre fremtidens vekst og velferd når han ikke prioriterte å styrke produktiviteten i Norge, sier Jensen.

Finansministeren mener at det er mange ting som går veldig bra i Norge og som det er bred enighet om at skal videreføres. Det er imidlertid flere områder hvor Jens & Co ikke la «to pinner i kors», om hun sier det.

- De var ikke opptatt av mindre byråkrati. De var ikke opptatt av en mindre og mer effektiv offentlig sektor. De var mest opptatt av at offentlig sektor skulle være stor, sier Jensen.

- Jeg er ikke så opptatt av at den skal være stor, men heller at den skal være et service apparat for innbyggerne.

- Min viktigste jobb er at vi forvalter skattebetalernes penger på en riktig måte. Da skal man ikke bruke mer penger på byråkrati og administrasjon enn det som strengt tatt er nødvending, sier Jensen.

Arbeidsledigheten er feil

Nettavisen intervjuet investor og milliardær Arne Fredly i forrige uke, hvor han påstod at den lave arbeidsledigheten man opererer med i Norge og som tidligere statsminister Jens Stoltenberg skryter av, er feil. Bak tallene skjuler det seg blant annet mange på trygd.

LES HVA FREDLY SA HER:

- Det er en historie som denne regjeringen deler. Den faktiske målingen av arbeidsledighet viser at Norge har lav ledighet. Det er riktig. Men vi har 600.000 mennesker i arbeidsføralder, som er utenfor arbeidsmarkedet, sier Finansministeren.

- Noe er reelt sett helt ute av stand til å arbeide og skal fanges opp av sikkerhetsnettet her i Norge. Men så er det mange mennesker som litt ufrivillige og sammensatte årsaker har havnet i den fellen, som ikke ønsker å være på utsiden av samfunnet. De føler at muren å komme over er blitt nesten uoverstigelig, sier Jensen videre.

Nordmenn sykere enn Sverige

Hun mener det handler om byråkratiet og et NAV som ikke alltid fungerer, om lover og regler som gjør det for vanskelig for mange.

- Det fins mange kompetente mennesker som ønsker å delta, men som følge av byråkratiske ordninger og mangelfulle støtteordninger, føler det som krevende å komme inn på arbeidsmarkedet til tross for at de er kompetente, sier finansministeren.

- Det er en enorm merverdi for samfunnet å få til dette.

- Fredly foreslår å innføre en halv karensdag og at samfunnsgevinsten gis i form av skattelette til de lavtlønte. Er det en god ide?

- Jeg er veldig glad at Fredly sammen med andre velgere i Norge deltar i samfunnsdebatten. Men nå skal ikke han sette premissene for hva regjeringen skal gjøre i alle mulige spørsmål.

- Det er bare et forslag. Hva syns du?

- Debatten om sykelønn har gått lenge i Norge. Foreløpig er det konsensus i Norge om at vi skal ha en sykelønnsordning i Norge. Det denne regjeringen vil gjøre er å gjøre endringer innenfor et allerede eksisterende regelverk for å få et lavere sykefravær.

- Men vi ønsker ikke å svekke ordningen.

Sykefraværet skal ned

- Så forslaget til Fredly støtter du ikke?

- Det er ikke politisk ... Det fins røster i det norske samfunn som mener at det ville vært fornuftig, særlig når det ikke rammer dem selv. Jeg mener at vi skal prøve ut alle andre muligheter først, for det er godt å ha et sikkerhetsnett.

- Vi har et tillitsbasert system i Norge. Så lenge folk husker på det, så går dette bra.

- Vi er betydelige sykere enn svenskene hvor de har en karensdag. Tyder ikke det på at vi har for god ordning?

- Vi ser på andre virkemidler for å få ned sykefraværet.

- Men vi er nesten dobbelt så syke som svenske.

- Punkt en så ligger det konstitusjonelle ansvaret hos arbeidsministeren og ikke hos meg. Punkt 2 så har ikke denne regjeringen et mål å svekke sykelønnsordningen, men å få sykefraværet ned, sier Jensen.

- Fredly mener at det lett kan kuttes 100 milliarder kroner på utgiftssiden på statsbudsjettet. Det er for mange papirflyttere i byråkratiet og med å forenkle det, vil man spare mye. Da kan man også gi skattelette til alle som tjener under 250.000 kroner. Enig med Fredly?

- Jeg har invitert til samfunnsdebatt og dugnad om avbyråkratiseringen av Norge. Jeg er glad for alle innspill som kommer. Når det gjelder skatt er vel Fremskrittspartiet det eneste partiets som har snakket om et mer flatere skattesystem. Det er ikke Høyre for og det er det heller ikke politisk flertall for, sier Jensen.

Kommer endringer

Finansministeren påpeker at endringer i skattesystemet gjøres av flere hensyn, blant annet for å styrke norsk konkurransekraft og produktivitet. Det betyr å redusere byråkratiet rundt skatte- og avgiftsinnkreving.

- Jeg skal ikke forgripe begivenhetenes gang, men vi jobber med omfattende tiltak for å avbyråkratisere Norge. En kjent problemstilling er kommunereformen som kommunalministeren nå jobber med, sier hun.

Også innen momsinnkrevingen vil det skje endringer.

- Ordningen hvor man betaler halv moms på mat man tar med seg, er noe som skaper merbyråkrati, sier Jensen.

- Hvordan kan vi sanere regler? Det betyr enklere innkreving og mindre byråkrati. Det er skattebetalerne som tar den regningen, sier finansministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere