- Vi har blitt dolket i ryggen av svenskene og danskene

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

- Regjeringens skyttergravspolitikk har spilt fallitt. Regjeringens EU-arbeid har mislyktes totalt i en av de viktigste sakene i EØS-avtalens historie.

15.10.13 17:24

Tidligere leder av Europabevegelsen, Nettavisen-blogger og en av Norges fremste eksperter på EU, Brussel-kontorets Paal Frisvold, mener Norge har gjort et slett arbeid i bankgarantisaken.

- I stedet for å komme på banen på et tidlig tidspunkt med en europeisk løsning, har regjeringen forskanset seg i en skyttegrav og spiller kun på å få unntak for våre særnorske regler. EU-samarbeidet i dag går ikke utpå å få unntak, men å finne felles tiltak. Det har ikke denne regjeringen forstått, sier Frisvold til Nettavisen NA24.

- Dolket i ryggen

EU-lobbyisten mener dette er et stjerneeksempel fra regjeringen sin side i dårlig EU-håndverk.

- Regjeringen har fått som ventet: Så godt som hele Europa, ikke engang våre skandinaviske naboer, er villige til å støtte vår sak, sier Frisvold.

- På en særdeles pen og høflig måte er vi rett og slett blitt dolket i ryggen av svenskene og danskene, fortsetter Frisvold og rister oppgitt på hodet.

Uten noen som helst forhandlingskort på hånden mener Frisvold at dette fullt ut er mulig.

- Skulle vi fått gjennomslag i denne saken måtte Regjeringen har opptrådt helt annerledes, sier Frisvold.

Foto: (NTB scanpix)

- Johnsen må være ærlig

EUs ministerråd og Parlament har forkastet Norges forslag om å opprettholde den særnorske bankgarantiordningen på to millioner kroner. Det beste vi kan håpe på nå er en overgangsordning fram til 2027.

- Michel Barnier, EUs kommissær for det indre marked, lekser opp EØS-avtalens grunnprinsipp, om at det er Ministerrådet og Parlamentet som avgjør innholdet i EUs direktiver. Norge har hatt muligheten til å gjøre våre synspunkter kjent før behandlingen i EUs beslutningsorgan. Det har vi gjort uten, men til ingen nytte, sier Frisvold.

LES HELE SAKEN HER: Nå kan EU koste deg 1,2 millioner

LES PAAL FRISVOLDS SISTE BLOGG HER: - Jeg er fra Lampedusa

Det er gjennom paragraf 99 i EØS-avtalen at Norge kan gjøre sine synspunkter kjent for Kommisjonen, helt i begynnelsen av Kommisjonens behandling. Men det er Ministerrådet og Parlamentet som avgjør.

- Det er synd at finansminister Sigbjørn Johnsen ikke tør være ærlig overfor folket og Stortinget, om hvor lite støtte og forståelse Norge har. Det er leit, fordi folk fortjene bedre, sier Frisvold.

Foto: Yves Logghe (NTB Scanpix)

- Det er en skandale

Selv om han er imponert over innsatsen Johnsen har lagt ned i reisevirksomhet og brevskriving for å berge den særnorske ordningen, er han lite imponert over strategien.

- Å gå rett på statsrådsnivå kan virke imponerende, men det er ikke slik man får gjennomslag i EU. Dette er brannslukningsarbeide av verste sort. Regjeringen kom altfor sent på banen i denne saken, noe tidligere ambassadør Oda Sletnes skrev i oppsiktsvekkende rapport sommeren 2009. Regjeringens EU-arbeid er ikke i stand til å fange opp initiativ fra Kommisjonen i tide - noe som gjør at vi altfor ofte kommer på hæla, sier Frisvold.

- Norske EU-delegasjonen var ikke engang klar over at forhandlingene i Trilog-gruppen (red.anm. Kommisjonen, Rådet og Parlamentet) var startet opp i forrige uke. Det er en skandale for den utgående regjeringens «aktive» europapolitikk. Regjeringens skyttergravspolitikk er spilt fallitt , sier Frisvold.

Dette er bankgarantisaken:

I Norge har staten siden 1996 garantert for bankinnskudd per kunde per bank på opptil to millioner kroner pluss opptjente renter. Det betyr at dersom banken din får økonomiske problemer, så er sparepengene opp til dette beløpet sikret.

Norge har det høyeste nivået i Europa, noe som betyr at det ikke er noen andre land hvor man er like sikret mot en eventuell bankkollaps. I EU er nivået 100.000 euro, eller i underkant av 800.000 kroner.

Men får EU det som de vil, reduseres garantibeløpet også i Norge til 100.000 euro. Et endringsforslag som kunne la Norge få lov til å videreføre bankinnskudds garanti på to millioner kroner, ble forkastet i den siste forhandlingsrunden mellom EUs beslutningsorgan: Europaparlamentet, Ministerrådet og kommisjonen, den såkalte triloggruppen.

Fakta Bankenes sikringsfond:

Alle norske spare- og forretningsbanker, samt norske datterbanker av utenlandske banker er medlemmer av fondet. Ved utgangen av 2011 hadde fondet en kapital på 22,7 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,6 prosent av kapitalen som er sikret.

Den enkelte kunde er etter loven dekket for sine innskudd med inntil to millioner kroner, inklusive opptjente renter. Denne grensen gjelder selv om kunden har flere konti i samme bank. Har kunden innskudd i flere banker, gjelder to millionersgrensen for hver av bankene. Hvorvidt innskyteren er en privatperson eller en juridisk person er uten betydning.

Følgende dekkes ikke:

  • Innskudd fra verdipapirfond og andre foretak for kollektiv investering.
  • Innskudd der en innskyter på individuelt grunnlag har fremforhandlet uvanlig høy rente eller andre økonomiske fordeler, når slike fordeler har bidratt til å forverre institusjonens situasjon.
  • Innskudd fra andre selskaper i samme konsern som den havarerte banken.
  • Innskudd som består av utbytte fra en straffbar handling.
  • Investeringer i andre bankprodukter som aksjer eller andre verdipapirer som ikke regnes som bankinnskudd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag