- Vi har dullet for lenge

Det er bra at folk får økonomiske vansker, mener Gjeldsofferalliansen.

26.03.07 13:14

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Det har vært bemerkelsesverdig stille på Gjeldsofferalliansens statsstøttede krisetelefon etter renteøkningene den siste tiden, forteller en bekymret talsmann for gjeldsofrene, Bengt Scheldt, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Scheldt mener vi går mot en ny gjeldskrise og at bankene og Kredittilsynet, som er bankenes vaktbikkje, har skylda.

Frykter halv boligpris
Smith-rapporten slaktet bankenes utlånsfest i jappetiden, og Scheldt mener bankfolk burde lese den.

- Hadde bankansatte lest Smith-rapporten før de la seg, hadde de ikke fått sove om natten. Jeg fatter ikke at de ikke har lært noe de siste 16-17 årene, fortviler Scheldt.

Gjeldsofferalliansen mener den siste tidens renteøkninger derfor er bra, selv om det altså kan gjøre at folk mister hus og hjem om de har lånt seg til pipa.

- Nå har det norske folket dullet for lenge. Jeg frykter en halvering i boligprisene og mye annet fanteri som myndighetene ikke kan rå over.

- Hjerteskjærende
At bankene fremdeles gir avdragsfrihet og 100 prosents finansiering, særlig til unge mennesker, gir den tidligere gjeldsslaven vondt i hjertet.

- Jeg minner om husbankens trappelån-modell som sendte mang en nordmann ned i gjeldshelvete på begynnelsen av 90-tallet. Modellen gikk ut på å betale minst mulig i begynnelsen, for så å få en økning i avdragene for hvert år. Avdragsfrihet er å gå i samme fella, hevder han.

Utenlandske utlånsforetak som tilbyr nordmenn svindyre forbrukslån, mener han har lagt igjen moralen i hjemlandet.

Stor stygg ulv
Scheldt tror ikke vi får noen ny bankkrise, fordi bankene har vært flinkere til å sikre seg enn ved siste boligkrakket på slutten av 80-tallet.

- Men vi får en gjeldskrise på lik linje som sist, og da kan de sitte der med skjegget i postkassen, de fromme økonomene, påstår han.

Han mener Kredittilsynet ikke gjør noe som helst for å stoppe utlånsfesten.

- Kredittilsynet er bare et navn, de gjør ingenting. De mangler en stor, stygg ulv som kan skrike høyt om forholdene, sier Scheldt, og tar med det rollen som den store, stygge ulven.

- Har mast nok
Sjefen for Kredittilsynet mener han har mast nok om at den sure svie. Det kan bli konsekvensen av den formidable låneveksten.

- Vi har skreket i både skrift og tale om at folk som låner 100 prosent løper en risikosport og kan tape store penger ved et tilbakeslag i boligmarkedet, sier Bjørn Skogstad Aamo til NA24.

Aamo tror de fleste har fått med seg advarselene, men sier han ikke kan gjøre noe med at folk velger å trosse dem.

- Vi har ingen myndighet til å regulere dette, avslutter han.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 1 573 milliarder kroner ved utgangen av januar i år, ifølge SSB. Siden januar i fjor har gjelden økt med 12,1 prosent. Veksten i bruttogjelden er betydelig høyere enn veksten i folks pengesekk (6,1 prosent), ifølge M2-statistikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.