- Vi har gjort de rike steinrike

SKARP ADVARSEL:  Jan Petter Sissener er selv en av samfunnets mest priviligerte. Nå advarer han mot økende forskjeller.

SKARP ADVARSEL:  Jan Petter Sissener er selv en av samfunnets mest priviligerte. Nå advarer han mot økende forskjeller. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Vi kan få stor sosial uro i Europa. Det bekymrer meg.

27.02.15 09:24

Storinvestor og Nettavisen-blogger, Jan Petter Sissener, er urolig for det som skjer i Europa akkurat nå. Det som bekymrer ham mest, er de store forskjellene.

- Det som skremmer meg, er hvis ting ikke bedrer seg, så vil vi kunne få stor sosial uro i Europa. Hva skjer da? Hva er det som har skjedd de siste fem årene? Jo, vi har gjort de rike mye, mye rikere og arbeidsløsheten er uforandret, sier Sissener til Nettavisen.

Han sikter i sær til land som Hellas, Spania, Portugal og Italia, som alle sliter med stor arbeidsløshet og stor gjeld på statsfinansene. Laber økonomisk vekst har bidratt til den økende ledigheten.

Skyhøy ledighet
Av de landene som er hardest rammet i eurosonen finner man Hellas med en ledighet på 25,8 prosent, Spania 23,7 prosent, Italia 12,9 prosent og Portugal har en ledighet på 13,4 prosent.

- Det vi risikerer, er at statene i Europa konfiskerer noen prosenter av de store private formuene som fins. Jeg vet det er radikalt, men disse landene kan ikke fortsette som nå. Forskjellene er blitt for store og det samme gjelder de offentlige utgiftene, sier Sissener.

Men også i resten av verden har ledigheten gått i taket.

Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har til sammen 61 millioner stillinger er gått tapt som en konsekvens av finanskrisen i 2008.

Aldersgruppen som er hardest rammet av ledigheten, er de mellom 15 og 24 år. I fjor lå ungdomsledigheten i verden på 13 prosent, et nivå som var nesten tre ganger så høyt som ledigheten blant dem som er eldre.

Større forskjeller
Og det er langtfra gitt at nedturen er over med det første. ILO spår at arbeidsledigheten vil nærme seg 10 prosent i Frankrike og 5 prosent i Tyskland i 2017.

USA er et av landene hvor ulikhetene har økt kraftig siden 1980-tallet. Studie har vist at 0,1 prosent av amerikanerne kontrollerer nå 22 prosent av landets verdier. Det er nesten like mye som den samme andelen kontrollerte på 1920-tallet.

- Man har gjort de rike steinrike, samtidig som situasjonen til de mindre formuende er uforandret eller verre, fortsetter han.

LES OGSÅ: - Hvorfor var det ingen som skjøt ham?

LES OGSÅ: - Erna har ikke gjort noe for meg

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.