NA24.no

- Vi har gjort oss fortjent til trygd

SU-leder Andreas Halse mener Unge Høyre-lederens ønsker om å kutte i trygder og pensjon er feil vei å gå.
SU-leder Andreas Halse mener Unge Høyre-lederens ønsker om å kutte i trygder og pensjon er feil vei å gå.
Sist oppdatert:
- Folk kommer enkelt og greit ikke til å finne seg i et dårligere tilbud enn i dag.

Mandag la SSB frem en rapport som tegner mørke skyer i horisonten for Norge. Inntektene flater ut, utgiftene stiger kraftig - og oljefondet er ikke i nærheten av nok til å dekke opp statens forpliktelser til pensjon.

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy sa i forbindelse med rapporten at man allerede nå er nødt til å justere seg for en fremtiden uten ekstreme oljeinntekter, blant annet ved å fjerne AFP, øke egenandelene, behovsprøve ytelser og gjøre endringer i sykelønnsordnignen.

- Usakelig

Dette får leder for Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, til å reagere.

- Hvis det er slik at regjeringspartiet Høyre mener at staten er konkurs, så forventer jeg langt mer drastiske forslag enn det som fremkommer og det fort. Imidlertid blir det en usaklig fremstilling, sier Halse til Nettavisen.

Han mener at Unge Høyre langt på vei starter i feilende.

- Det som overasker meg er hvor ekstremt lave ambisjoner Høyre har for norsk næringsliv fremover. Jeg mener at fallende oljeinntekter gjør det nødvendig å satse stort på andre områder og annen industri. Det har Norge alle forutsetninger for med fantastiske naturressurser i form av fisk, vannkraft, skog og mineraler. Spørsmålet er om vi har en regjering som vil legge til rette for produksjon i Norge eller la oss være et land som eksporterer råvarer og lar det være opp til andre å videreforedle våre naturressurser, sier Halse.

- Det er ingen naturlov at vi ikke skal klare å tjene penger også etter olja, men et politisk veivalg, sier han, og peker spesielt på kraftkrevende industri som noe Norge bør kunne satse på.

- Gjort oss fortjent trygd

Hasle sier at Høyres ambisjoner om å gjøre noe med velferdsgodene er ugjennomførbare.

- Det beste med velferdsstaten vår er at den har gitt folk stolthet. Vi finner oss ikke lenger i å krype for almisser fordi vi vet at arbeidsledighetstrygd og sykelønn er noe vi har gjort oss fortjent til gjennom lange liv i hardt arbeid. Høyre tar her til ordet for å gå tilbake til en tid der folk flest må tigge om veldedighet i vanskelige perioder. Det synes jeg er uanstendig. 

- Folk kommer enkelt og greit ikke til å finne seg i et dårligere tilbud enn i dag. Konsekvensen vil være at de som kan vil kjøpe det andre steder. Høyres alternativ betyr sjampanjefrokost i forsikringsbransjen som kan sikre seg hundrevis av milliarder i ekstra inntekter av folk som er redde for fremtida. Jeg tror de pengene best blir brukt i fellesskap på en måte som sikrer trygghet og verdighet til folk flest, sier SU-lederen.

- Er ikke det faktum at pensjonsforpliktelsene til staten overgår eiendelene noe som tyder på at vi har gjort oss fortjent til noe vi ikke har råd til?

- Det er ikke slik at alle pensjonsforpliktelsene skal betales ut på en gang. Det har aldri vært meningen at oljefondet skal kunne dekke alle disse kostnadene. Størsteparten av finansieringen av velferdsstaten skjer allerede gjennom fastlandsøkonomien. Slik må det nok være også i fremtiden.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere