*Nettavisen* Økonomi.

- Vi har høy stjerne

- Handelskammeret i London spiller en viktig rolle, sier Jens A. Wilhelmsen. Han fikk fart i en døende forening som nå er 100 år.

LONDON (NA24): -Vi skal være den viktigste nærings-organisasjonen i forholdet mellom Norge og Storbritannia.

Det sier Jens A. Wilhelmsen, president i det norske handelskammeret i London.

NA24 - din næringslivsavis

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gudmund Lindbæk (NA24)

Norwegian British Chamber of Commerce (NBCC), som foreningen heter, feirer i år sitt 100 års jubileum. Da Wilhelmsen overtok styringen av NBCC for ti år siden, var det en forening som hadde sett sine beste dager.

Han forandret konseptet og i dag har NBCC vel 700 medlemmer og er svært aktiv og viktig både for medlemmene og i relasjoner mellom Norge og Storbritannia.

Stor betydning for næringslivet
Historisk sett har handelskammeret i London hatt stor betydning for norsk næringsliv. Det var et nyttig serviceorgan for handel og næring til langt opp i 1960-årene. Senere ble det på alle måter lettere å kommunisere og i begynnelsen av 80-årene var det slutt på den gamle måten å gjøre forretning.

Dessuten ble Norway House på sentrale Trafalgar Square solgt, et hus der alle norske organisasjoner var samlet.

- Med penger fra salget av Norway House gikk man løs på et nytt konsept. Vi flyttet inn i nye lokaler, ansatte daglig leder og laget en forening som ble et naturlig samlingspunkt for bygging av nettverk og handel mot Storbritannia og internasjonalt. Vi fikk dessuten mange yngre medlemmer. Gjennomsnittsalderen på våre medlemmer gikk ned fra 60 år i 1996 til i dag hvor den ligger rundt 40 år, sier Jens A. Wilhelmsen.

NBCC har også avdelinger i Newcastle og i skotske Aberdeen, der britiske firmaer ofte finner veien inn i norsk oljeindustri.

Kongelig beskyttelse
Siden foreningen ble startet i 1906 har samtlige norske konger vært såkalt beskytter for NBCC. Først var det kong Haakon som sa ja til denne rollen, så fortsatte kong Olav og til nå er det kong Harald som setter et kongelig kvalitetsstempel på foreningens virksomhet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I et land som Storbritannia har vår tilknytning til det norske kongehuset vært av stor betydning, understreker Jens A Wilhelmsen.

15. november ønsker han kong Harald og dronning Sonja velkommen til gallamiddagen i London som markerer selve 100 års jubileet. Deretter går Wilhelmsen av som president og Douglas Brown, sjefen for Norske Skog i Storbritannia, overtar som leder av NBCC.

Viktig nettverk
Wilhelmsen er overbevist om at NBCC i sin nåværende form har en viktig rolle, ikke minst for nordmenn som kommer til England for å gjøre forretninger.

- Vi er en typisk nettverksorganisasjon. Helt konkret møter nordmenn opp på våre arrangement for å treffe engelskmenn. Hos oss innledes kontakt, relasjoner oppstår og man gjør på sikt forretninger. Jeg kan jo nevne at det var på et av våre møter en nordmann traff en engelsk forretningsmann, og etter å ha utvekslet en konkret idé innledet de et nært samarbeid. Resultatet av det samspillet førte til etablering av et internasjonalt selskap som i dag er på vei mot Oslo Børs, sier Wilhelmsen til NA24.

NBCCs rådgivende komité, som består av både nordmenn og engelskmenn, benyttes også som rådgiver for den norske ambassaden i London.

Unge gründere
I de senere år er det spesielt vært mange unge nordmenn som har flyttet til London for å starte mindre firmaer, spesielt innen teknologi og kommunikasjon. For disse er handelskammeret et sted de skaffer kontakter og kunder. Men også engelskmenn benytter NBCC for å komme i kontakt med norsk industri.

Engelskmenn som gjør forretninger med nordmenn gir ofte uttrykk for at NBCC er et verdifullt møtested for å lære nordmenn å kjenne rent kulturelt, og i følge Wilhelmsen er nordmenn det utenlandske folkeferd som er best akseptert i Storbritannia.

- Nordmenn har utvilsomt en høy stjerne. Generelt sett har engelskmenn litt problem med å forstå den direkte formen nordmenn har, men de aksepterer den. Skippertak er et ukjent begrep i England, men på den andre siden ser de at vi får det til i Norge, sier Jens A. Wilhelmsen. Han er fra Fredrikstad, har bodd i London de siste 18 årene og jobber som investeringsrådgiver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.