*Nettavisen* Økonomi.

- Vi har ikke fått til innvandringspolitikken

Foto: Paul Weaver (Side2)

- Ikke flere asylfolk inn i landet før vi har ryddet opp i køene

Det er investor og Nettavisen-blogger Jan Petter Sissener som kommer med denne brannfakkelen på tampen av valgkampen.

Årsaken er at norske myndigheter har sviktet når det kommer til asyl- og innvandringspolitikken.

Sammen med finans- og næringslivstoppene Elisabeth Grieg, Anita Krohn Traaseth og Knut Brundtland, samt Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum, har Sissener diskutert utfordringene i det norske samfunnet.

Sissener: - Vi må ta en time-out i asyl- og innvandringspolitikken. Vi har ikke fått det til. Ikke flere asylfolk inn i landet på et halvt eller ett år inntil vi har ryddet opp i køene. I dag kan det ta årevis før endelig beslutning om de får bli eller ei, blir tatt.

- Nå skyter du på dem
Grieg: - Nå skyter du på dem. Det er jo systemet som ikke fungerer.

Sissener: - Det er det jeg sier. Vi må ta en time-out. Dette har vi ikke fått til. Ikke flere asylfolk inn i landet på et halvt eller ett år og så rydde opp i køene og så kan vi heller ta inn flere når vi har fått et system som fungerer.

Krohn Traaseth: - Men vi trenger dem jo. Vi hadde jo aldri klart oss uten arbeidsinnvandring. Vi må ha arbeidsinnvandring.

Sissener: - Det er forskjell på asylinnvandring og arbeidsinnvandring.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Krohn Traaseth: - Absolutt, men jeg tror at det er mye ubrukt kompetanse i asylmottakene også. Og så er jeg helt enig med deg. Vi er nødt til å sette en stopp og fikse opp i prosessene våre. Vi kan ikke la barn og familier sitte tiår i asyl. Hva slags menneskebehandling er det? Det kan vi ikke akseptere. Derfor kjøper jeg argumentet ditt med at vi kanskje må ta to steg tilbake, og så må vi tilrettelegge og så må vi få mer speed i prosessene Det er jo ikke det at vi ikke skal ta inn asylsøkere, men tar vi de inn må vi sørge for å klare å ta vare på de og gjøre de i stand til å ta vare på seg selv.

Sissener: - Vi kan godt ta en pause på ett år, mens vi rydder.

- Få fart på integrasjonen
Stavrum: - Om du er flyktning og kommer til Norge og har krav på beskyttelse så har vi jo sagt at vi må ta imot enten vi vil eller ei, til vi sier opp internasjonale avtaler vi har inngått.

Sissener: - Hvor mange i Syria er det som ikke har behov for beskyttelse. Verden er full av folk med behov for beskyttelse.

Grieg: - Hvis vi skal se på Syria, og på Jordan, og hva de tar imot og legger til rette for å bygge flyktningleir.

Jan-Petter: Men det er midlertidig ja.

Grieg: Ja, midlertidig, men om du har vært i Jordan så har du jo sett hele den palestinske flyktningleiren, den er jo ikke der nå, men den ble jo permanent. Dette er et land som tar imot og vi sier nei nå fikk vi 15 for mye i fjor nå må vi ha en time-out. Jeg er enig i at det kan ikke være menneskebehandling som er grusom og det må vi rydde opp i.

Stavrum: - Hvorfor kan vi ikke gjøre noen ting som faktisk får integrasjonen til å fungere mye bedre enn den gjør?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Sissener: - En variant kan være at man søker asyl og får avslag, så har du en ankemulighet. Hvis ikke den ankemuligheten heller ikke vil føre fram, så hører det ikke noe sted hjemme at du skal få lov til å trenere saken i fem år i rettssystemet, for så å løpe i kirkeasyl. Det er dessverre slik, at hvis søkeinstans én og ankeinstans én sier nei, så er det ut.

Brundtland: - Men de som er inne var det jeg tenkte på?

Sissener: - De må vi bare rydde opp så fort som fy.

- Alt må gå raskere
Grieg: - De som er inne må jo få en mulighet til å komme i gang. De må få et sted å bo og få seg en jobb.

Brundtland: - Så kan du ikke språk, så har du ikke teknisk utdannelse som passer, så har du ikke sertifikater. Jeg ser på det som en relativt uoverskuelig problemstilling. Det er klart hvis syrere flykter til Palestina, så klart de tar imot, men det blir nærmest som at svensker flykter til oss. Det er lettere å integrere. De kan språket og slike ting. Så det er det jeg sier at vi må ikke undervurdere utfordringen med det og faktisk integrere folk som kommer fra kulturer som er så annerledes med så språk, kultur, utdannelse og så videre.

Grieg: - Jeg leste om en somalisk dame som hadde ventet i tre år, fordi det var ingen kommune som ville ha henne. Når man har fått godkjent at man skal være her, så må vi ha et system på hvordan man skal integreres.

Brundtland: - Det må gå raskere i alle ledd.

Sissener: - Jeg tror at når du har fått ja, så må man si skolebenken er der, og i mellomtiden skal du bo i den hybelleiligheten. Så si at dette er ett program på 1-2 år, som man må følge mens man prøver å integrere deg i samfunnet. Så kan du imens prøve å feie litt gater eller klippe litt plener for samfunnet.

Stavrum: - Jeg synes det siste poenget ditt er noe vi må ha. Fordi hvis du delt har sosiale ytelser som gjør at du på en måte kan leve et noenlunde, for disse folkene, et mye bedre liv enn hva de ville levd hjemme. På en annen side så har vi anti sosialdumping, krav til levekår og så videre. De to tingene skal ligge fast, så er det ekstremt vanskelig for en somalisk kvinne på 55 år som ikke har utdannelse å kvalifisere seg. Vi er på en måte nødt til å gi slipp på noe hvis vi skal få til integrasjon tenker jeg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Krohn Traaseth: - Dette må bli litt overordnet igjen. Litt prinsippbasert, hvordan vi som nasjon skal håndtere dette. Det første er at vi trenger arbeidsinnvandring. Så det må vi ha. Det andre er at vi er et humanitært land som bidrar med ansvar. Når vi gjør det må vi gå inn og se på hvordan det er vi gjør det, og hvordan kan vi gjøre det på best mulig måte. Det går an å ha en ambisjon på at vi skal være det mest effektive og vennlige landet for å ta det i bruk. Men da er vi litt tilbake på det Øystein Stray Spetalen sier rundt økt kompetanse på gjennomføring, prosjektledelse og få dette her gjort på en skikkelig måte. Det er folk vi snakker om her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.