NA24.no

- Vi kommer ganske enkelt ikke til å ha råd til å tilby de dyreste og beste behandlingene, sier unge Venstre-leder Tord Hustveit.
- Vi kommer ganske enkelt ikke til å ha råd til å tilby de dyreste og beste behandlingene, sier unge Venstre-leder Tord Hustveit. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

- Vi har ikke råd til å bruke de beste behandlingsmetodene

Har Norge råd til at vi lever lenger?

SSB frykter en situasjon i fremtiden der mer enn 1 av 3 av oss vil være nødt til å jobbe med pleie og omsorg av eldre. Årsaken er den store eldrebølgen som kommer i årene fremover, i kombinasjon med forventning om økt levestandard og at de eldre lever lenger.

Situasjonen er ganske enkel: I årene som kommer vil det bli vesentlig flere eldre, samtidig som det kommer til langt færre yngre. Det blir rett og slett flere eldre per yrkesaktive, og stadig flere «gamle» eldre gir vesentlig høyere omsorgsbehov.

I løpet av dette tiåret regner SSB med at forventet levealder vil øke med over 10 år sammenlignet med i dag.

Les også: Disse tallene er nesten ikke til å tro
Les også: Her er Norges store problem

Reddes med barneboom?

Nettavisen har fått flere henvendelser fra lesere som lurer på om situasjonen kan løses ved å at vi får flere barn, slik at det i fremtiden blir en naturlig økning av befolkningsmassen.

Ifølge SSB er dette derimot ikke helt enkelt. For det første er det helt utenkelig at det kan «vedtas» at nordmenn skal få flere barn. For det andre har en vesentlig økning i antall nye barn en del kortsiktige utfordringer.

SSB-forsker Erling Holmøy har forsket på fenomenet tidligere, og han forteller at på kort sikt får man en dobbel negativ effekt: Ikke bare blir det i årene som kommer langt flere eldre som trenger omsorg, men med en bølge nyfødsler, vil det også bli større utgifter til barn.

- BNP og disponibel realinntekt per innbygger reduseres også ved flere fødsler i R0-gruppen (ikke-innvandrere) så lenge de ekstra innbyggerne domineres av barn og ungdom som ikke jobber, og som trekker ressurser fra privat til offentlig sektor, skriver SSB-forskeren i en rapport fra 2012.

Ifølge tallene vil en økt fødselsbølge fra og med nå, ha en negativ effekt på økonomien frem til rundt 2060

SSB-tallene viser også at BNP vil påvirkes negativt med over åtte prosent i perioden mellom 2030 og 2050.

- Må gjennomføre reformer i dag

Leder for Unge Venstre, Tord Hustveit, mener en må ta inn over seg konsekvensene av utviklingen umiddelbart.

- Dersom vi ikke skal ende i samme uføre som Hellas må vi starte reformer raskt. Fjerne AFP og kutte sykelønn er en god begynnelse. Vi trenger også flere i arbeid og dagens arbeidstagere må forvente å jobbe til de er godt over 70, sier Hustveit til Nettavisen.

- Det er et svik mot de som kommer etter oss at vi ikke begynner å gjøre noe i dag, sier han.

Hustveit at vi nå står overfor en situasjon der en kan få et klart skille mellom de som har råd til å bli gammel, og alle andre.

- I fremtiden vil vi få stadig nye og bedre behandlingsmetoder som også er stadig dyrere. Vi kommer ganske enkelt ikke til å ha råd til å tilby de dyreste og beste behandlingene. Det vil trolig føre til at vi får et privat marked for livsforlengende behandling, enten vi liker det eller ikke, sier Hustveit.

Velferdsstaten i spill

Litt forenklet betyr det at de som har råd til det, vil kunne få den beste behandlingen, som det offentlige ikke har mulighet til å tilby alle. Disse vil samtidig koste samfunnet mer, fordi de lever lenger.

- Noe av utfordringen for velferdsstaten er hvor stort det gapet mellom private og det offentlige blir. De som ikke ønsker å starte reformer for å få statsfinansene bærekraftige, risikerer at vi på sikt undergraver velferdsstaten ved å gjøre dette gapet for stort, slår Hustveit frem.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere