NA24.no

- Vi har ikke sett det verste

Foto: Andre Clark Utvik (NA24)
Sist oppdatert:
Investor Marc Faber er fortsatt ikke helt optimist.

- Vi har ikke sett det siste av finanskrisen tross alt snakket om grønne skudd. Oppgangsbølgen i markedene er forårsaket av likviditetsflommen fra verdens sentralbanker.

NA24 iMarkedet - siste nytt fra finansmarkedene

Den sier investoren Marc Faber til nyhetskanalen CNBC fredag.

Fortsatt dyster
Faber fikk stor oppmerksomhet da han en uke før krakket i 1987 anbefalte sine daværende kunder å gå ut av aksjemarkedet. Han er mest kjent for månedsbrevet til investorer, The Gloom Boom & Doom Report, Ikke uventet tegner han fortsatt et dystert bilde av verdensøkonomien.

- Når man pumper penger inn i systemet og lager store underskudd oppretter man volatilitet, sier Faber.

- Rally ett år til
- Vi har sett en midlertidig bunn i mars og nå vil vi se et rally i ett år, eller kanskje 18 måneder fremover, men en ultimat krise vil slå ut hele systemet, mener han.

På spørsmål om når dette kan skje, sier han at dette ikke kan forutsis med presis timing.

- Det kan være fem eller 10 år til, men dette er ikke den siste krisen.

- Vi har aldri før prøvde dette eksperimentet
Han sier videre at det er to motstridende synspunkter, de som tror på deflasjon med kollaps i etterspørsel og eiendeler, og det synet han selv deler, de som tror at den største risikoen er inflasjon og svak dollar.

- Normalt, når man har en krise som i dag hvor det er mangel på etterspørsel og stor overkapasitet skulle man få deflasjon, men i dag har vi disse regjeringene som kommer inn og skaper enorme underskudd. Han viser da til pengetrykkere som sentralbanksjefene Ben Bernanke i USA og Mervyn King i Storbritannia.

- Vi har aldri før i historien prøvd dette eksperimentet, at alle regjeringer pøser inn penger på systemnivå.

Vil halvere offentlig sektor i USA
- En annen måte å håndtere krisen på ville være å sparke halvparten av alle offentlige ansatte, fordi om man overfører aktiviteten fra det offentlige til privat sektor ville økonomien bli mer dynamisk, mener Faber, og innrømmer at dette vil være en smertefull overgang.

- Dette vil bli smertefullt. Men, la oss ta et eksempel, hvorfor har California alle disse problemene? Det er ikke det at det er for mange lærere i California, men utdanningsdepartementet er meget oppsvulmet, sa Faber.

Kontrast
Fabers uttalelser står i sterk kontrast til den amerikanske professoren Nouriel Roubini, også kjent som Dr. Doom, som i går bidro til ny optimisme i markedene. Professoren ved New York University holdt nemlig en tale der han proklamerte at det verste nå er over og at resesjonen vil være over innen årets utløp.

Professoren ble i sin tid verdenskjent for nettopp å spå finanskrisen før den inntraff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere