- Vi har ingen krise

- Det var å gjennomføre de reformene regjeringen har sattt igang. Effektivisere offentlig sektor, liberalisere arbeidsmarkedet og redusere skattene, sier Siv Jensen.

- Det var å gjennomføre de reformene regjeringen har sattt igang. Effektivisere offentlig sektor, liberalisere arbeidsmarkedet og redusere skattene, sier Siv Jensen. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Vi må redusere skattene.

30.01.15 14:47

Finansminister Siv Jensen kalte fredag inn flere av Norges beste økonomihoder for å få råd om hva hun og norske myndigheter bør gjøre for at Norge skal komme best ut av den usikre økonomiske tiden vi står overfor.

Konklusjonen var klar.

- Vi har ingen krise, sier Jensen til Nettavisen.

Nye tall fra SSB som kom denne uken, viser at oljeinvesteringen faller.

- Kan du virkelig stå bak at det ikke er noen krise?

- Vi fikk nye arbeidsmarkedestall fra NAV i dag som viser veldig lite utslag i den samlede ledigheten i Norge, selv om vi ser regionale utslag som i Rogaland. Men selv i Rogaland ligger man under snittet av Norge. Å kalle det en krise, når land rundt oss har mange ganger den ledigheten vi har, blir urimelig, sier Jensen.

- Hva var de beste rådene du fikk?

- Det var å gjennomføre de reformene regjeringen har satt igang. Effektivisere offentlig sektor, liberalisere arbeidsmarkedet og redusere skattene, sier Jensen.

Professorer på teppet
Blant annet stilte tre professorer fra Universitetet i Oslo og to fra BI med Karen Helene Ulltveit-Moe og Hilde Bjørnland i spissen.

Også Norsk Industri, som blant annet representerer mye av den mektige oljeindustrien, var på plass med Knut E. Sunde samt Norges fremste oljeanalytiker, Jarand Rystad i Rystad Energy.

Bankene er representert med Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank og Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securitie.

Jensen ville ha svar på følgende:

  • Hvordan norsk økonomi, ulike næringer og geografiske områder, vil påvirkes av lavere oljepris og svakere krone?
  • Hvordan vil lavere etterspørsel fra norsk sokkel påvirke arbeidsmarkedet og migrasjonsstrømmer?
  • Hvilke utfordringer ser vi for næringslivet, husholdningene og offentlig forvaltning på lengre sikt?
  • Hvor god er omstillingsevnen i norsk økonomi, og hvordan kan vi best legge til rette for vellykkede omstillinger?


- Noen gir inntrykk av at det er slutt for olje og gasssektoren i Norge. Det er det ikke. Det er en næring som også i fremtiden kommer til å bidra betydlig i norsk økonomi, sier Jensen.

- Hold kronen lav
Finansministeren opplyser at regjeringen kommer til å holde trykk på det reformarbeidet det allerede har startet.

- Fortsette reformen av offentlig sektor, fortsetter å se på behovet for en skattereform og jobbe systematisk med å modernisere arbeidsmarkedet, sier Jensen.

Norsk Industris Knut Sunde ønsker at kronekursen skal forbli svak lengst mulig, slik at eksportindustrien kan få ordentlig drahjelp.

- Siv må bidra til at perioden med svekket kronekurs varer lengst mulig, sier Sunde til Nettavisen.

Han er også opptatt av hvordan regjeringen vil håndtere en eventuell boligboble.

- Den må tas med økt motsyklisk kapitalbuffer fremfor økt styringsrente, sier han videre.

Han mener også at Siv Jensen må få på plass den nye bedriftsbeskatningen så raskt som mulig, ettersom det er viktig for investeringene i industrien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.