NA24.no

- Vi har oss selv å takke for NSA-overvåkningen

Sikkerhetsguru Mikko Hypponen mener Europa har lagt alt til rette for massiv overvåkning fra USA.
Sikkerhetsguru Mikko Hypponen mener Europa har lagt alt til rette for massiv overvåkning fra USA. Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
- Europa er større på alle måter, men vi har feilet totalt.

FOLKETEATERET/PARANOIA (Nettavisen): - La oss ta et lite eksperiment: Nevn fem store amerikanske og fem store europeiske internett/programvaregiganter.

Utfordringen kommer fra sikkerhetseksperten Mikko Hypponen i det finske sikkerhetsselskapet F-Secure. Han er i Norge for å snakke om det å leve i en overvåknignsstat i kjølvannet av avsløringene om NSAs massive overvåkning av internett.

Les også: Du ville aldri vist dette til noen, det er for flaut

- For USA er det enkelt. De har Google, Microsoft, Facebook, Amazon og Twitter, og mange, mange andre. Men for Europa er det ikke enkelt, for vi har ingen programvareindustri.

- Blir solgt til USA

- Du kommer kanskje på en eller to. Men så vil det fort gå opp for deg at de er ganske små - eller at de allerede er solgt til amerikanske eiere. Når vi noen få ganger ha hatt noen suksesser, så blir det solgt til USA. Skype, Nokia... Amerikanerne selger ikke teknologi ut.

- Og hva er det første startup-selskaper gjør når de ønsker å gjøre suksess? Jo, de flytter til Silicon Valley. Google ble etablert av en russer og en amerikaner i Silicon Valley, påpeker Hypponen.

- I Europa har vi i praksis bare det tyske selskapet SAP. Det er det eneste.

Listen over Europas største programvareselskaper er stort sett en liste over selskaper «ingen» har hørt om.

USA kan overvåke all amerikansk trafikk

Poenget til Hypponen er at vi har latt internett bli noe der vi helt har gjort oss avhengige av amerikanske tjenester. Og siden amerikanske myndigheter har muilghet til å overvåke utlendinger i USA, er vi blitt fritt vilt for overvåkning.

- USA kan se hva vi gjør, og det er på mange måter vår egen feil. Vi har oss selv å takke for situasjonen vi er i, der vi har gitt USA muligheten til å overvåke alt. Vi har feilet i å lage alternativer til de amerikanske tjenestene, sier han.

- Europa er større enn USA på alle måter. Vi har flere innbyggere og vi har et større areal, men vi har ikke noen programvareindustri. Hvorfor bruker vi amerikanske søkemotorer, Gmail eller Google Maps? Vel, hvor er det europeiske alternativet, spør Hypponen retorisk.

Han peker på hvordan USA i løpet av noen få år har klart å snu nesten hele verden rundt til å bruke mobiltelefoner med amerikanske operativsystemer.

- Obama forklarte selv hvordan dette hadde endret seg. "For seks år siden, brukte bare fem prosent av verdens smarttelefoner operativsystem som var amerikansk. I dag er det mer enn 80 prosent som gjør det".


- I prinsippet betyr det trolig at de kan komme inn på alle disse telefonene, sier Hypponen.

Veldig mye trafikk går gjennom USA

Samtidig påpeker han at verden har laget et internett som også i veldig stor grad er avhengig av USA - helt uavhengig av hvilke tjenester som benyttes.

USA står i sentrum for nær all interkontinental internettrafikk.

- Praktisk talt all kommunikasjon mellom Sør-Amerika og Europa går gjennom USA, noe som gjør at amerikanske myndigheter kan avlytte trafikken uten å bryte noen regler.

Han viser til at Brasil og Europa nylig inngikk en avtale om å bygge en ny undersjøisk kabel, nettopp med den hensikt å unngå spionasje på trafikken.

- Dette er et veldig godt skritt, og det gjør at de i alle fall må bryte loven for å overvåke trafikken. Men samtidig er det slik: Hvordan vet du at trafikken mellom Sør-Amerika og Europa faktisk tar denne veien? Hvordan vet du at den ikke sendes via satellitt eller en annen kabel? Det kan du aldri vite, påpeker Hypponen.

Samtidig er det slik at overvåkningstjenester samarbeider for å omgå nasjonale regelverk. PST må ha rettskjennelse for for å overvåke nordmenn i Norge, men USA, Sverige eller England kan overvåke norske personer, for så å gi informasjonen til PST.

- Etterretningsorganisasjonene «outsourcer» den overvåkningen de selv ikke har lov til å gjøre til andre land, og så deler de resultatene etterpå.

Bedre med USA enn andre?

Han understreker likevel at ting ikke nødvendigvis er så ille som man skulle tro.

- Med alt fokus som er på USA, så kan russisk og kinesisk etterretning sitte og gni seg i hendene fordi ingen tenker på hva de gjør. Men samtidig er de også misunnelig på den tilgangen amerikanerne har.

- Og hvis noen først skal ha tilgang, er jeg glad det er USA i stedet for noen av de andre supermaktene. USA er på sett og vis fortsatt "land of the free", for de er det eneste landet nå som ikke sensurerer tilgangen på internett for egne innbyggere, men de er i ferd med å miste kontroll, og det må det gjøres noe med.

Les også: Du ville aldri vist dette til noen, det er for flaut

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere