*Nettavisen* Økonomi.

- Vi har solgt tre ganger så mange boliger i år

Foto: (Privat)

Solgte bolig til 720.000 kroner over takst.

10.01.14 14:40

Det er knyttet stor spenning til hvordan temperaturen på boligmarkedet blir i januar, og etter årets aller første visningshelg er det mye som kan tyde på at meglerbransjen har fått en pangstart i 2014.

Flere meglere Nettavisen NA24 har vært i kontakt antyder nemlig at temperaturen i boligmarkedet er god, og også bedre enn forventet, til tross for at rekordstort boligtilbud og en bråbrems i boligprisutviklingen gjorde at mange trodde bransjen gikk en bekmørk fremtid i møte.

Les også: Nå fungerer budrunden på en helt ny måte

- Markedet har kommet fortere i gang
En drøy uke inn i det nye året enses det imidlertid et etterlengtet lysglimt.

- Vi har solgt tre ganger så mange boliger i år, sammenlignet med samme periode i fjor, sier Hedda K. Ulvness, daglig leder i Eie eiendomsmekling, til Nettavisen NA24.

På landsbasis har meglerkontoret stått bak 57 visninger. 30 av objektene er solgt. Flere over takst.

- Dette tyder på at markedet har kommet fortere i gang år enn i fjor, sier Ulvness, som forteller at de i samme periode i fjor hadde 28 objekter til salg, hvorav elleve av disse ble solgt første uken etter visning.

- De tilbakemeldinger jeg har fått fra meglerne er at markedet fungerer bra, at det er stor interesse for objektene og høy deltagelse på visninger. Mange setter seg på liste, forteller Ulvness, som ikke legger skjul på at meglerne er fornøyde med både aktiviteten på visningene og de etterfølgende budrunder.

- 720.000 over takst
Størst aktivitet har det vært i Oslo-området, men både Stavanger, hvor boligmarkedet har gått trådt den siste tiden, og andre steder i landet meldes det om aktivitet og god omsetning.

- Det er budrunden vi har vært spente på. Folk var forsiktige med å legge inn bud på senhøsten, og budene var gjerne lavere enn prisantydning og takst. Nå ser vi at det kommer inn en del bud, og en del av boligene vi har solgt i år har også gått over takst, sier Ulvness.

- Vi hadde tre tilfeller på samme dag på Frogner-kontoret hvor boliger gikk over takst, med 320.000, 300.000 og 720.000 kroner. Det var en god start for selgerne der, fortsetter hun.

- Januar som normalt
Etter flere år med kraftig stigning flatet boligprisene i Norge ut på slutten av 2013.

Dette har bidratt til at boligtilbudet i januar er rekordstort, da mange har ventet til begynnelsen av året med å legge boligen sin ut for salg - da prisene historisk sett har gjort et lite byks i oppadgående retning. Det at mange ikke fikk solgt boligen sin, eller ble tilbudt en verdi de ikke ville akseptere, på tampen av fjoråret har også ført til at tilbudet av boliger er svært høyt nå i begynnelsen av det nye året.

Alt dette har bidratt til å skape stor usikkerhet rundt hvordan årets første måned ville utarte i boligmarkedet.

Selv om flere av objektene Eie har solgt er blitt omsatt også til eller under takst, mener Ulvness markedet viser en tendens til å normalisere seg.

- Det har hersket stor usikkerhet til hvordan visningene ville bli mottatt nå i begynnelsen av året. Vi har vært mye mer usikker for hvordan det ville gå i januar enn normalt. Historien tilsier at det er større aktivitet i januar, med en snittøkning på fire prosent, og det vi ser nå kan tyde på at januar blir som normalt, opplyser Ulvness.

Les også:Advarer om unormalt boligmarked

- 300.000 over takst
Meldinger fra DNB Eiendom i Bergen tyder også på at markedet er mot normalt - og vel så det.

- Erfaringsmessig har jeg opplevd at det legges få objekter ut i Bergen første uken i januar. Derfor fant jeg det strategisk å legge ut begge objektene første uken i januar for å få mest mulig interesse rundt objektene. Det ble vellykket, sier Linn Vetås, eiendomsmegler ved DNB Eiendom Vestkanten, til Nettavisen NA24.

De to objektene hun hadde visning på i helgen ble begge solgt til godt over takst.

- Jeg hadde en tomannsbolig som lå ute til 2,9 millioner kroner, og den gikk 300.000 kroner over takst, opplyser megleren.

- En leilighet som lå ute til 2,45 millioner kroner gikk 280.000 kroner over takst og endte med en salgssum på 2,73 millioner kroner, ramser hun videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Januar og februar legger listen
Begge objektene var godt besøkte, og nå gleder eiendomsmegleren seg til fortsettelsen av året.

- Det er klart vi håper at dette vil fortsetter. Media har vært med på å bidra til at folk har holdt tilbake, og spesielt før jul så stoppet markedet opp. Det er grunnen til at vi la ut flere objekter tidlig, fordi vi vet at folk er så klar for å finne seg noe etter jul, sier Vetås, som ikke legger skjul på at hun er noe overrasket at året skulle få en såpass god start.

- Jeg hadde håpet på godt oppmøte, men ikke et så godt oppmøte.

Vetås håper at den gode trenden vil fortsette.

- Januar og februar legger litt listen for hvordan det vil gå fremover, men det er mange faktorer som kan spille inn for hvordan det kan komme til å gå. Jeg har absolutt troen på et godt år ut fra hvordan året har startet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Markedet er omtrent som før jul
Meglerhuset Korgsveen er noe avventende til situasjonen i boligmarkedet, og ønsker ikke å trekke noen konklusjoner så tidlig i sesongen.

- Det er vanskelig å si noe om situasjonen i markedet nå, da hele markedet ikke har kommet i gang enda. Det er mange steder hvor de ikke har begynt med visninger enda, sier Karsten Onsrud, salgsdirektør i Krogsveen, til Nettavisen NA24.

Meglerhuset solgte over 50 prosent flere boliger i desember ammenlignet med tilsvarende måned året før, skrev Dagens Næringsliv tidligere denne uken. Onsrud melder at denne aktiviteten har opprettholdt seg.

- Vi har solgt eiendommer og oppfatningen er at det har vært bra besøk på mange visninger. Markedet er omtrent det samme som før jul, sier Onsrud.

Han påpeker imidlertid at omsetningshastigheten var tregere før jul. Det samme registrerer meglerhuset nå.

- Men det er et velfungerende marked, som er forholdsvis lik slik det var før, med varierende antall folk på visning - foreløpig, sier Onsrud.

Meglerhuset melder også at de har solgt noen flere boliger i år, sammenlignet med samme tid i fjor.

- Jeg tror det vil være økende utover måneden, og vi ser at flere boligkjøpere har registrert seg på våre sider i år, sammenlignet med i fjor - så vi føler at kjøperne er der, sier Onsrud.

- For tidlig å konkludere
Tross gode tilbakemeldinger, har Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) ingen umiddelbare planer om å sprette champagnen.

- Vi har fått tilbakemeldinger på at det mange steder har vært godt besøkte visninger, og at en del boliger som ikke ble solgt før jul, nå er solgt til bra priser. Det er for tidlig å konkludere med noe enda, men mange har nok fått en god start på det nye året, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eff, til Nettavisen NA24.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Endring i psykologien til folk
- Hva tyder den gode aktiviteten på?

- Det tyder i alle fall på at en del som vurderte å kjøpe bolig i høst har bestemt seg for å kjøpe bolig, svarer Eff-sjefen.

Finn.no melder om 2382 visninger denne helgen, 1883 av dem på søndag.

- Det er ofte at slike tilstrømninger skaper en endringen i psykologien til folk, og det skal bli spennende å se utviklingen i dette bildet fremover, sier Dreyer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.