*Nettavisen* Økonomi.

- Vi har tapt 100 milliarder på noen dager

Oslo 20120216. Investor, milliardær og trader Øystein Spray Spetalen holder foredrag på FrPs finansfraksjon på Stortinget. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Foto: NTB Scanpix

- Oljefondet er kun opprettet av venstresiden for å opprettholde et høyt skatte- og avgiftstrykk.

06.06.13 14:09

STORTINGET (NA24): Investor og milliardær, Øystein Stray Spetalen, mener staten spekulerer bort sparepengene til nordmenn med å ha 60 prosent av oljefondet i aksjer.

- Bare de siste dagene har vi tapt 100 milliarder kroner. Helt sinnssykt, sier Spetalen.

Han snakker torsdag på et åpent møte på Stortinget, arrangert av Fremskrittspartiets finansfraksjon.

Spetalen mener at aksjemarkedet er et lotterispill.

-1986 var jeg forvalter i Gjensidige. Da satt vi to prosent i aksjemarkedet. I 1987 økte vi til fire prosent etter mye fram og tilbake med tilsynet, sier Spetalen.

Sosialister sperret inne

Årsaken til den lave andelen, var at risikoen i aksjemarkedet var altfor høy. Han viser til Storebrand som har holdt det gående i 250 år og kun har 15 til 20 prosent i aksjemarkedet.

- Det gjør det fordi de ønsker å holde på i 250 år til, sier Spetalen.

Han mener det er galskap, det tidligere finansminister Kristin Halvorsen gjorde i 2008, da hun økte aksjeandelen fra 40 til 60 prosent.

- Det er utrolig at sosialister som har vært i mot børsen, satser så mye på børs. Hadde dette skjedd på 1980-tallet, hadde de blitt sperret inne, sier Spetalen.

Aksjemarkedet er et «onde» man må innom for å få tak i mer penger.

- Det er blitt en helvetes maskin for å spekulere seg til mer penger, sier Spetalen.

50 prosent har gått konk

Han viser til at de eneste som har tjent penger i aksjemarkedet er insiderne som Bill Gates, Steve Jobs og John Fredriksen i perioden 1983 og 2006.

- Det er de 25 prosent beste selskapene som har tjent penger, mens resten, 75 prosent, har tapt. Hele 50 prosent av investorene i aksjemarkedet har gått konkurs, sier Spetalen.

Det er kun mulig å tjene penger i aksjemarkedet på en måte, ifølge ham.

- Du må gjør din egen analyse hvor konklusjonen er motsatt av konsensus, sier Spetalen.

Investoren mener videre at alle investeringsbeslutninger må skje ut fra Oslo.

- Ser du på Singapore og Abu Dhabi, så skjer det aldri en investering uten at hovedkontoret er godkjent det. Det vil bygge opp kompetansen, noe som er ekstremt viktig, sier Spetalen.

Oljefondet forvalter i dag over 4000 milliarder kroner. Det er ventet at det skal vokse til godt over 10.000 milliarder krone i løpet av ikke altfor mange år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag