- Vi håver inn på Ari og Co.

Foto: (Scanpix)

Gull verdt for Norge, mener ekspert.

29.01.09 16:07

Ari Behns siste bedrifter har flere steder satt fart i debatten om Norge bør ha et monarki og om vi skal koste på oss et kongehus.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Men selv om kongehuset årlig mottar flere hundre millioner kroner fra det offentlige er eksperter skjønt enige om at et alternativ er langt verre.

- For norsk næringsliv er kongen, dronningen, kronprinsen, prinsessen, Mette Marit og Ari Behn hver for seg og til sammen minst sju ganger mer verdt enn en president. De er publikumsmagneter, og mediene elsker dem, fordi de selger mediene som skriver om dem, sier sosiolog Trond Blindheim til NA24 Propaganda.

Også kommunikasjonsrådgiver Elizabeth Hartmann i Siste Skrik, som i går kom med skarp kritikk til Ari Behns siste bedrifter, vil beholde kongehuset.

- Ja, de er vel verdt pengene, sier hun til NA24 Propaganda.

Les også: - Ari beruses av oppmerksomheten

Åpner dører
Hartmann påpeker på lik linje med Blindheim at det å kunne ha med seg en konge på slep, når du er på reise i utlandet, er av stor verdi.

- Det har en større verdi enn vi er klar over. De er en fantastisk døråpner. Alle dører blir åpnet når du har med en konge. Vi skal huske på at det er få land i verden som har kongedømme, sier hun.

- Og vi hadde ikke hatt råd til å markedsføre Norge tilsvarende det kongehuset gir oss i redaksjonell spalteplass.

På denne fronten har må man kunne si at Ari har startet året med bravur. I løpet av årets 28 første dager er Behn omtalt over 1.375 ganger i landets papir- og nettspalter. Det er ikke langt unna dobbelt så mye som Snåsamannen, som til sammenligning har 915 omtaler. Behn er på få dager i ferd med å ta igjen omtalen han samlet fikk i hele 2008. Da endte han på 1.841 omtaler.

Behn kan også med rette kalle seg blikkfang. Av 56 forsider i januar for Dagbladet og VG, har Ari vært på 13 av dem. Eller nesten hver femte dag. VG med flest forsider. Syv av dem har mer eller mindre vært preget av forfatteren. De to mediene har også nevnt Behn mest i sine spalter.

Ikke tjent med president
Hartmann har tidligere sittet i et bedriftsstyre med Eksportrådets-sjef, Per Andreas Vogt.

- Vogt fortalte om mange flotte opplevelser med kongehuset på reise i utlandet. Som han sa: det må bare oppleves.

- De er ikke storforlangende. Det er lite ekstravaganse rundt kongehuset vårt.

PR-rådgiver Trond Albert Skjelbred i Nor PR sier vi heller ikke må glemme verdien kongehuset har her til lands.

- NHH-professor Victor Norman sa en gang at vi nordmenn har betalingsvilje for at det skal bo mennesker på Røst i Lofoten. Det er litt det samme med kongehuset for mange nordmenn. Vi er glade i kongen og hans familie. Dette ble særlig tydelig i forbindelse med Kong Olavs død og da kronprinsen og kronprinsessen gjorde sin signingsferd etter bryllupet. Da var det folkefest landet rundt. Tilsvarende er det stor stas i Bergen ved åpningen av Festspillene, sier rådgiveren, som til daglig opererer fra Bergen.

- Glede og entusiasme skal ikke undervurderes som verdi for et samfunn.

- Tror du Norge vil tjene mer på å få en president?

- Nei. Jeg er glad for at vi har et kongedømme og en konge som kan samle folket. Det har vært mye kritikk mot kongebarnas valg av ektefeller, men jeg tror at de på lang sikt vil vinne på å følge hjertet ved valg av livsledsager – både i forhold til egen lykke og omdømmemessig. Jeg tror den oppvoksende generasjon setter pris på og verdsetter kongebarnas modige valg.

HTML EMBED

Millionapanasje
I statsbudsjettet for 2009 får de kongelige 269,6 millioner kroner, mot 255,8 i det salderte statsbudsjettet for 2008. Det tilsvarer en vekst på 5,4 prosent.

Det rojale milliondrysset fordeler seg slik (avrundede tall):

Kongen og dronningen får 152,2 millioner mens kronprinsen og kronprinsessen mottar 21,3 millioner.

Disse to postene er på til sammen 173,5 millioner, mot 166,2 millioner i 2008. Mens kongen og dronningen får en apanasje på 8,8 millioner, går det med 127,8 millioner til hoffet og 15,7 millioner til særskilte prosjekter ved hoffet.

Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit håver inn en apanasje på 6,5 millioner, og får 14,8 millioner til stabsdekning og annet.

Les mer her: Milliondryss til kongen

I tillegg til disse to hovedpottene, bevilges det 61,6 millioner til de kongelige eiendommene. Alle disse millionene kommer fra Fornyings- og administrasjonsdepartementets budsjett. Men også Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet bidrar.

Kongefamilien kan bruke 8,2 millioner på reiser i utlandet, fem millioner til kongens adjutantstab og 21,3 millioner på Kongeskipet og K/B Stjernen.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Krisemillioner
Men summen på vel 270 millioner kroner er ikke helt eksakt da ekstrabevilgningen i 2008 på 38,2 millioner til arbeider på de kongelige eiendommene tatt med samt at også har fått deler av krisepakken.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Regjeringen har bevilget 12,6 millioner til oppussing av hovedbygningen på Skaugum. Kongehuset er bevilget 27 millioner kroner hvorav 14 millioner skal gå til rehabilitering av «kongelige eiendommer».

I tiltakspakken for Oslo ligger det også 5 millioner kroner som skal gå til vedlikehold av Bygdø Kongsgård, ifølge NRK.

Regjeringens foreslåtte kongepakken vektlegger oppussing, blant annet av Skaugum. Det gir selvsagt positive ringvirkninger i samfunnet. Snekkere, elektrikere og rørleggere holdes i arbeid, og får dermed penger å bruke på andre varer og tjenester.

Les NA24-kommentaren: Gi mer penger til kongehuset

Vaktholdet til de kongelige (eskortetjenesten) betales av Justisdepartementet, men beløpet hemmeligholdes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag