NA24.no

- Vi hjelper deg å sjekke sjefens lønn

VIL HA TIPS: - Nettavisen forholder seg lojalt til regelverket, men tar gjerne imot tips om forhold som fortjener et journalistisk søkelys, Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum.
VIL HA TIPS: - Nettavisen forholder seg lojalt til regelverket, men tar gjerne imot tips om forhold som fortjener et journalistisk søkelys, Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Det handler ikke om dyneløfting eller kikking, sier Nettavisens redaktør.

Mange kvier seg for å sjekke ligningen til sjefen eller ordføreren, nå som alle får et varsel om at du har søkt. Nettavisen gir deg likevel en mulighet til å få svar: Gi oss tips om folk som bør sjekkes, og vi undersøker for deg.

- Går til kjernen

- Med dette tiltaket går vi til kjernen i poenget med å offentliggjøre tall fra ligningen. Det handler ikke om dyneløfting eller kikking, men å undersøke hvordan økonomien og skattesystemet fungerer, sier ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum.

- Journalistisk begrunnet

Nettavisens redaktør presiserer at en slik sjekk må være journalistisk begrunnet. Han sier avisen vil ta imot tips, vurdere og sjekke de som har offentlig interesse.

- Nettavisen forholder seg lojalt til regelverket, men tar gjerne imot tips om forhold som fortjener et journalistisk søkelys, sier han.

Gjør klar listene

Skattedirektoratet er torsdag kveld i full gang med å forberede skattelistene. Skatteoppgjøret for inntektsåret 2013 blir lagt ut og gjort søkbare 17. oktober.

Her finner du tipsskjemaet du kan fylle ut for å be Nettavisen sjekke for deg.

SKJEMA: Du kan fylle ut et slikt skjema og tipse Nettavisen om hvilke ligningstall vi bør se nærmere på.


Har strammet inn

Fra og med inntektsåret 2013 har Stortinget besluttet at det skal logges hvem som søker i skattelistene.

Det betyr at du får vite hvem som har søkt på deg i skattelistene. Når du har logget deg inn for å søke i skattelistene er det en egen fane hvor du får statistikk over hvem som har søkt på deg. Du får se navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt, ifølge Skatteetaten.

Det blir også innført 16 års aldersgrense for å få søke i skattelistene.

Må skrive under avtale

Det ble fra 2011 slutt på søk i skattelister via nettaviser. Det var Stortinget som satte en stopper for dette. Pressen får fortsatt utlevert skattelister til journalistiske formål, men skriver under en avtale som regulerer bruken. Pressen forplikter seg gjennom avtalen til at hele eller deler av skattelisten ikke skal legges ut på Internett eller gis til andre. Pressen kan likevel omtale enkeltpersoner i avisartikler og publisere «topp-lister», heter det på Skatteetatens nettsider.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere