*Nettavisen* Økonomi.

- Vi jobber på spreng, vi

Direktøren ved verdens største boreutstyrprodusent lar seg ikke skremme av finanskrisen.

- Vi jobber på spreng fra morgen til kveld, og gjør det vi skal gjøre. Selvfølgelig følger vi med på det som skjer rundt oss og synes det ikke det er noe særlig greit, men her står vi på, sier Eirik Bergsvik, administrerende direktør ved National Oilwell Varco.

NA24 – din næringslivsavis

Tidligere Hydralift, nå National Oilwell Varco (NOV) i Kristiansand, er verdensledende i produksjon av boreutstyret som brukes på borerigger. Omsetningen for selskapet i Norge passerte 10 milliarder i fjor, og veksten har ikke avtatt.

Vokser videre
- I går kom kvartalstallene for konsernet, og vi i Norge følger det samme bildet. Det er vekst i bunnlinje, og det er vekst i omsetning. Vi har også hatt stigende ordreinngang kvartal for kvartal, sier Bergsvik, som ikke er videre bekymret etter at oljeprisen er mer enn halvert etter den historiske toppen i sommer.

Vegg i vegg med NOV ligger Aker MH som også er den argeste konkurrenten. De siste dagene har Aker Solutions, der Aker MH er et datterselskap, blitt regelrett slaktet på børsen. Fredag ettermiddag var aksjen ned 25 prosent på Oslo Børs. Men Bergsviks selskap er ikke uberørt av finanskrisen det heller. Ikke lenge etter at New York-børsen åpnet fredag ettermiddag, var NOVs aksjekurs ned 8,5 prosent den siste uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NOV

- Verd mindre enn slakteverdien
Bergsvik vil ikke kommentere konkurrenten, men sier på generelt grunnlag:

- De fleste får gjennomgå så det holder for tiden. Det er nesten litt komisk å se verdsettelsen av selskaper. De er verdsatt til langt lavere enn slakteverdi, mener Bergsvik.

Så du er ikke bekymret for stupet i oljeprisen, i går var den nede i 62 dollar fatet?

- Mesteparten av de kontraktene vi har er sikre finansierte kontrakter. Kontraktene er gjort på prisintervallet 60-70 dollar per fat. Foreløpig skal vi ikke være veldig bekymret. Jeg tror oljeprisen skal svinge litt opp og ned, men at den stabiliserer seg på et litt høyere nivå, sier Bergsvik.

Sikre kontrakter
- Hvor lang ned skal oljeprisen før det blir skummelt?

- Det er vanskelig å si. Jeg tror at man skal enda litt ned før de fleste oljeselskapene setter seg ned og tenker på hva de skal gjøre fremover. Det er ingen tvil om at det blir mindre olje, og forbruket skal veldig mye ned, før man klarer seg med de reservene som allerede er her. Slik vi ser det, vil behovet for utvikling av nye felt absolutt være til stede, mener Bergsvik.

NOV-toppen mener at om den økonomiske krisen varer i et, to eller tre år, tar det ikke bort faktumet at behovet for mer olje og dermed at flere forekomster må utvikles.

- Du er ikke redd for at kontraktene kan bli kansellert på grunn av finansieringsproblemer som følge av kredittkrisen?

- Nei, majoriteten av de kontraktene vi har, de er finansiert og er sikre. Mange av våre kunder har allerede kontrakter med oljeselskap, har ingen grunn til å tro at noen av de kontraktene kan bli kansellert, og at derigjennom kundene våre kan få problemer, sier Bergsvik.

30 milliarder
Ifølge Bergsvik ligger ordrereservene til Sørlandets største selskap på pluss 30 milliarder kroner. Han vil ikke gå inn på detaljer for omsetningstall og fortjeneste.

- Det er litt vanskelig å si ut fra dollarkursen som svinger veldig. Vi har uansett ikke spist av ordrereservene våre enda. Ordrereserven har vokst, samtidig som vår omsetning vokser. Det tar kanskje litt lengre tid per kontrakt, men vi får fortsatt inn nye kontrakter, forklarer Bergsvik.

Med dagens kontrakter har bedriften nok å gjøre til langt ut i 2011.

- Dere er fullbooket i 2009 og 2010?

- Vi er aldri fullbooket. Vi tar fortsatt imot ordre, fastslår Bergsvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag