*Nettavisen* Økonomi.

- Vi kan ikke kneble Breivik

Foto: Johnny Syversen

Pressesjef får på pukkelen etter famøst utspill. Nå skal det opp til diskusjon.

27.09.12 19:46

På Norsk Presseforbunds styremøte fredag vil generalsekretær Per Edgar Kokkvold orientere om følgende utspill om Anders Behring Breivik og hans ytringsfrihet.

«Anders Behring Breivik har ingen rett til ytringsfrihet. Han har meldt seg ut av det offentlige ordskiftet. Hans handlinger fratar ham retten til å delta som likeverdig i den offentlige samtale», sa Kokkvold til Klassekampen i juni i år.

- Viktig å ikke kneble

Overfor Nettavisen NA24 presiserer generalsekretæren sitt utsagn.

- Jeg har aldri ment at han skal bli fratatt sine juridiske rettigheter, men de moralske, sier Kokkvold.

Styremedlem i Norsk Presseforbund, administrerende direktør Even Trygve Hansen i Den Norske Fagpresse Forening, mener Kokkvold tar opp en meget interessant debatt.

- Han har tatt opp en interessant debatt og en viktig sak, som det er viktig å ikke kneble, sier Hansen til Nettavisen NA24.

- Vi er for den absolutte ytringsfrihet, men det er noen moralske aspekter som Per Edgar skisserer, som vi vil diskutere på styremøtet i morgen, fortsetter Hansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald Berit (SCANPIX)

- Vi kan ikke kneble Breivik

Flere i norsk presse har imidlertid reagert på Kokkvolds utsagn, blant de største kritikerne finner man medierådgiver Jarle Aabø og tidligere NRK-jurist Jon Wessel-Aas.

- Dette er en så viktig sak at den ikke kan feies under et teppe i tåkefulle bortforklaringer fra Kokkvold, sier Aabø til Nettavisen NA24.

- Vi kan ikke kneble Breivik eller andre massemordere, fortsetter han.

- Det hadde vært en fordel om styret i Norsk Presseforbund behandlet Kokkvolds uttalelse til Klassekampen og ga sin støtte eller korrigerte forbundets ytringsfrihetspolitikk, fortsetter Aabø.

- Har en person som står for de meningene som Breivik, rett til å ytre seg i det åpne rom?

- I forhold til norsk lov og i forhold til internasjonale menneskerettigheter og i forhold til det mest grunnleggende som norsk presse skal drive med, ytringsfrihet, så har en massemorder like stor rett til å ha ytringsfrihet, som alle oss andre, sier Aabø.

- Det er ikke mulig å kompromisse på ytringsfriheten

- Men han har blitt et ikon i visse høyreekstreme miljøer og han er en inspirasjon for mange, er det ikke farlig å la ham ytre seg fritt?

- Hvordan hans ytringsfrihet blir behandlet av norsk presse, det er en redaktørvurdering og det er ingen tvil om at norske redaktører gjør en meget god jobb hver eneste dag, når det gjelder hva de vil sette på trykk. Det som har vært kritikken fra flere hold mot Kokkvold, er at han tar fra en person ytringsfriheten. Det mener jeg er feil og jeg er spent på om Kokkvolds styre er enig med sin generalsekretær, sier Aabø.

- Det er ikke mulig å kompromisse på ytringsfriheten, noe Kokkvold selv har uttalt en rekke ganger, før dette famøse utspillet om å frata et menneske ytringsfriheten, sier Aabø.

Partner Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Bing Hodneland var NRKs jurist i 12 år. Han synes det er spesielt at en generalsekretær i Norsk Presseforbund snakker varmt om å begrense et enkelt individs rett til ytringsfrihet.

- Han har alltid vært en sterk forsvarer av ytringsfrihet, i det lyset overrasker deg meg at han er så kategorisk og unyansert i denne saken, sier Wessel-Aas til Nettavisen NA24.

- Hva skyldes det tror du?

- Jeg ser at flere har reagert på samme måte. Brevik har utfordret mange, men jeg tror følelsene har tatt overhånd, sier Wessel-Aas.

- Så du mener at Kokkvold er blitt revet med av følelser?

- Jeg mener at alle som har en viktig posisjon i samfunnsdebatten bør, på generelt grunnlag, holde en prinsipiell linje og ikke la følelsene overta, sier Wessel-Aas.

- Ingen sak
- Mine uttalelse om at Breivik gjennom sine drapshandlinger har mistet retten til å delta i den siviliserte, offentlige samtale er ingen sak på NPs styremøte i morgen, selv om Jarle Aabø har forsøkt å påstå det. Uttalelsen – for den som er interessert i å forholde seg til det jeg sa, og ikke det Aabø mener jeg har sagt - er knapt nok kontroversiell, og er bare nevnt i et avsnitt i generalsekretærens egen statusrapport. En referatsak, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.