NA24.no

- Vi kan spare staten for milliarder

Jan Otto Risebrobakken, direktør for næringspolitikk i Storebrand og tidligere statssekretær, sier tiden er overmoden for å endre pensjonsordningen i det offentlige
Jan Otto Risebrobakken, direktør for næringspolitikk i Storebrand og tidligere statssekretær, sier tiden er overmoden for å endre pensjonsordningen i det offentlige
Sist oppdatert:
Hundretusenvis av nordmenns pensjoner forvaltes uten konkurranse.

Nettavisen har i flere artikler belyst hvor prekær den norske kommuneøkonomien er når det kommer til deres gjeldsforpliktelser.

Disse holder på å kvele økonomien flere steder.

Kommunene skal ut med over 420 milliarder kroner i fremtidig pensjon, hvorav over 100 milliarder av dem ennå ikke er bokført.

I tillegg til dette er det forpliktelser på omtrent det samme knyttet til statlige ansatte. 

Arbeidsgiverforeningen Spekter mener det er på høy tid å få til en endring.

- Et av målene med pensjonsreformen var å øke den gjennomsnittlige avgangsalderen fra arbeidslivet. Reformen er en suksess for privat sektor, der flere og flere jobber stadig lengre. Det er helt nødvendig at vi også får dette til i offentlig sektor, sier Gunnar Larsen, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt, til Nettavisen NA24.

Pensjonsbomben skyldes at man i offentlig sektor fortsatt operer med ytelsespensjon og ikke innskuddspensjon, som de fleste i privat sektor har byttet til.

Og i tillegg til er det bortimot null konkurranse på forvaltningen av midlene.

- I dag er den nesten ikke-eksisterende. Statens pensjonskasse har monopol på å levere pensjon til statsansatte. I kommunal sektor så er det egentlig bare KLP igjen etter at Storebrand og DNB har trukket seg ut av dette markedet det siste halvannet året, sier Jan Otto Risebrobakken, direktør for næringspolitikk i Storebrand, til Nettavisen NA24. 

Vil ha et marked
En mevirkendende grunn til dette var at det ikke fantes reell konkurranse før heller.

Fakta: Forklaring pensjon:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Ytelsesbasert pensjon: En lovnad om en andel av sluttlønn utbetalt i pensjon ut livet. Etter hva jeg forstår justerer denne ytelsen seg etter lønnsvekst, dvs i praksis er tidligere ansatte beskyttet både mot inflasjon og kjøpekraftutvikling.

• Innskuddsbasert pensjon: En lovnad om en utbetaling av et oppspart beløp over tid. Avkastning knytter seg til renter –men ingen løfte om for eksempel 2/3 av sluttlønn.

- Det skyldes både at produktene er kapitaltunge for leverandørene og at vi med nye kapitalkrav for livsforsikringsselskaper må rasjonere kapitalen nøye, men også fordi markedsandelene vi kunne oppnå var små på grunn av få anbud på pensjon i kommunesektoren. Selv da Storebrand og DNB var aktive i markedet hadde KLP en markedsandel på 80 prosent. 

Konkurransetilsynet har tidligere stilt seg kritiske til mangelen på konkurranse innen offentlig tjenestepensjon.

- Vi ønsker å være med å konkurrere om å levere et nytt tjenestepensjonsprodukt i offentlig sektor. Dette vil være et attraktivt marked for oss.

- Hvis vi får et produkt som er likere det man har i privat sektor vil dette markedet kunne åpne seg opp. En rekke leverandører som er i det private markedet i dag vil gå inn i dette markedet og sørge for effektiv konkurranse om å levere offentlig pensjon, sier Risebrobakken. 


- Milliarder å spare
Han mener at man på sikt også bør se på Statens pensjonskasse.

- Hvis det blir en omlegging til innskuddsbaserte hybridpensjoner i offentlig sektor kan det også være aktuelt å vurdere en fondering av opptjeningen i Statens pensjonskasse. I den sammenheng bør man også kunne se på mulighetene for å introdusere konkurranse i denne delen av pensjonsmarkedet.

- Hvor mye tror du det offentlige vil kunne spare på å slippe private aktører til ved forvaltning av stat- og kommunale pensjoner?

- Vi har ikke regnet på det, så jeg kan ikke gi konkrete tall. Men om man ser på både omlegging av pensjonsordningene og økt konkurranse, så vil det være snakk om milliarder.

Spekter hadde håpet at det skulle skje noe i årets oppgjør

- Spekter mener det er viktig og vil fortsette å jobbe for at den ytelsesbaserte pensjonsordningen i offentlig sektor avvikles i sin nåværende form og erstattes med en ordning som både bidrar til gode pensjonsordninger for de ansatte samtidig som den gir forutsigbarhet for virksomhetenen, sier Larsen.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere