NA24.no

- Vi kjenner en dyp uro over ikke å vite hva som har skjedd

Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møtte pressen torsdag kveld.

STATSMINISTERBOLIGEN (Nettavisen): - Situasjonen i Algerie er fortsatt svært uoversiktlig, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en pressekonferanse torsdag kveld.

På pressekonferansen opplyste statsministeren at et fly med nødutstyr vil bli sendt til Algerie.

Regjeringen har fortsatt ingen bekreftede opplysninger om skjebnen til de ni nordmennene som var blant gislene som algeriske regjeringsstyrker forsøkte å redde torsdag.

Stoltenberg bekreftet samtidig at de fire nordmennene som unnslapp gisseltakerne allerede onsdag, er i live.

- Jeg føler med de pårørende, som i dag har mottatt skiftende og til tider grusomme spekulasjoner, sier han.

- Dette er en ekstrem påkjenning for de berørte, og jeg vil berømme de ansatte i Statoil for jobben de har gjort, sier Stoltenberg.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier de har hatt tett kontakt med myndighetene i Algerie.

- Ansvaret for hva som skjer i Algerie, ligger på myndighetene i landet. Vi jobber ut fra vår ambassade i Alger og bistår på de områder som er mulig, sa Eide på pressekonferansen torsdag kveld.

LES OGSÅ:Alt om gisseldramaet i Algerie

- 35 gisler og 15 gisseltakere skal ha mistet livet
Den omfattende gisselsituasjonen på et gassanlegg i In Amneas i Algerie fikk torsdag ettermiddag et fatalt utfall:

35 gisler og 15 gisseltakere skal ha mistet livet. Det meldes også at 600 algeriere skal være befridd i aksjonen ved gassanlegget, ifølge Algeries statlige nyhetsbyrå APS.

Den algeriske hæren skal ha gått til angrep mot tre steder samtidig.

France 24s redaktør for den arabiske avdelingen, Atmane Tazaghart, sier at hæren gikk til angrep på boreplassen, boligfasilitetene til de utenlandske arbeiderne og en buss med gisseltakere som fraktet gisler til et annet sted på anlegget.

En diplomatkilde opplyser til CBS at den algeriske hæren hadde en plan om å gjenerobre hele anlegget, og at både gisseltakere og gisler var blitt drept i forsøket. Dette får de også bekreftet fra andre hold.

- Algerierne skjøt fra helikoptrene på alt som beveget seg, sier en britisk offisiell sikkerhetskilde til CBS.

Stoltenberg: - Vil ikke vurdere aksjonen

- Det er regjeringen i Algerie som har ansvaret for de tiltak som blir gjennomført. Det er myndighetene i landet som har best oversikt over situasjonen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Storbritannias statsminister David Cameron har tidligere i dag vært tydelig på sin misnøye med at britiske myndigheter ikke var orientert i forkant av millitæraksjonen, som skal ha endt med tragiske dødstall.

Stoltenberg vil ikke vurdere om Algeries inngripen på gassanlegget i In Aménas var riktig eller gal.

Stoltenberg fikk melding om aksjonen fra Algeries myndigheter i 12-tiden i dag, og da var aksjonen mot gassanlegget allerede i gang.

- De hadde da søkt en løsning gjennom natten, og opplevde at de ikke hadde noe valg når de satte i gang aksjonen i dag, sier Stoltenberg.

Han vil på dette tidspunktet ikke kritisere algeriske myndigheter for deres inngripen.

- Meldingene fra Algerie har vært motstridende og uoversiktlige også før aksjonen ble iverksatt. Det gjenstår å evaluere hvor vellykket eller mislykket aksjonen har vært, sier Stoltenberg.

- Det er regjeringen og myndighetene i Algerie som har et mest mulig helhetlig bilde av situasjonen. Slike situasjoner er krevende og vanskelige, og det er vanskelig å se situasjonene fullt ut for oss som sitter her i Norge, sier Stoltenberg.

Forsvarsminister Espen Barth Eide understreket på pressekonferansen at det er altfor tidlig å gi en vurdering av aksjonen som det algeriske militæret gjennomførte.

- Ansvaret for hva som skjer i Algerie, ligger på myndighetene i landet. Vi jobber ut fra vår ambassade i Alger og bistår på de områder som er mulig, sa Eide på pressekonferansen torsdag kveld.

Kidnappede nordmenn

 • 2012: Astrid Sehl og kollegene Steven Dennis, Glen Costes og Qurat-Ul-Ain Sadozai, som alle jobbet for Flyktninghjelpen, ble bortført fra flyktningleiren Dadaab i Kenya like ved grensen til Somalia 30. juni 2012. En innleid kenyansk sjåfør ble drept, mens to lokalt ansatte ble såret i angrepet. Også Dennis og Costes ble såret. De fire hjelpearbeiderne ble frigitt av somaliske og kenyanske styrker i en felles militæraksjon på somalisk side av grensen 2. juli.
 • 2012: FN-arbeider Gert Danielsen ble holdt som gissel i Jemen fra 15-27. januar 2012. Danielsen ble holdt i fangenskap av Al Jalal-stammen i Maarib-regionen, og ble sluppet fri etter forhandlinger mellom jemenittiske myndigheter og kidnapperne.
 • 2011: Den norske fotografen Ammar al-Hamdam ble holdt som fange i et libysk fengsel i 40 dager. Al-Hamdam jobbet for Al Jazeera da han ble arrestert av libyske sikkerhetsstyrker sammen med tre kolleger i 2011.
 • 2009: Journalist Pål Refsdal ble kidnappet i 2009 av opprørere i Afghanistan. Refsdal var i landet for å lage en dokumentarfilm for NRK på oppdrag fra Novemberfilm. Han ble reddet av norske myndigheter i 2010.
 • 2006: Jarle Johansen (45) og Roger Bjerkås (40) ble kidnappet fra det norske forsyningsskipet «Northern Comrade» utenfor kysten av Nigeria. De ble løslatt etter det ble betalt løsepenger.
 • 2000: FN-observatøren Knut Gjellestad ble holdt som gissel i Sierra Leone i tre uker. Om lag 500 FN-soldater ble tatt som gisler av opprørere i Den revolusjonære enhetsfronten (RUF). Gjellestad ble løslatt 21. mai 2000.
 • 1999: Trond Heldaas i organisasjonen Leger Uten Grenser ble bortført av væpnede menn nord i Liberia. Han ble satt fri etter sju døgn.
 • 1999: Forretningsmannen Kjetil Moe blir bortført og drept i Sør-Afrika, angivelig etter samrøre med nigeriansk mafia som tidligere har kidnappet forretningsmenn.
 • 1999: UD-ansatte Stig Traavik og Rigmor Skjeie ble plyndret og bortført av opprørssoldater i Liberia, men løslatt etter 36 timer.
 • 1998: Røde Kors-medarbeideren Ola Skuterud ble tatt til fange av en av de mange klanene som kjemper om makten i Somalia. Skuterud satt fanget i ni døgn.
 • 1997: Stein Vatne, ansatt i det svenske selskapet Skanska AB, ble kidnappet og bortført av geriljabevegelsen ELN i Colombia. Han ble holdt i fangenskap i ni måneder før han slapp fri.
 • 1995: Hans Christian Ostrø ble brutalt halshogd av soldater fra Al Faran-geriljaen dypt inne i fjellene i Kashmir etter at kravene fra kidnapperne ikke ble etterkommet. Ostrø var på ferietur i området da han ble kidnappet
 • 1988: FN-ansatte William Jørgensen og hans svenske kollega Jan Stening ble tatt som gisler 5. februar 1988. De to ble kidnappet da de var på vei fra Tyr til Beirut via Saida i Libanon og satt som gisler i tre uker og fire dager
 • 1986: Bistandsarbeideren i Kirkens Nødhjelp Arne Olav Øyhus ble kidnappet av SPLA-soldater i Sør-Sudan. Han ble satt fri etter sju uker.

  (Kilde: NTB, NRK, Vårt Land) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere