*Nettavisen* Økonomi.

- Vi legger oss flate

Jan Munthe Magnus Foto: Skattedirektoratet/Nettavisen (Nettavisen)

Skatteinnkreveren tok 100 prosent istedenfor 20 prosent av inntekten.

26.05.11 13:07

Avdelingsdirektør Jan Munthe Magnus i rettsavdelingen i Skattedirektoratet slår fast at skatteinnkreveren i Sandefjord fortolket loven feil og i strid med Skattedirektoratets ønsker.

Nettavisen har tidligere omtalt den selvstendige næringsdrivende i Sandefjord som gikk to runder i retten for å beholde omsetningen i sitt enkeltmannsforetak. Mannen skylder flere millioner kroner i skatt, og skatteinnkreveren i Sandefjord gikk nye veier for å kreve inn pengene.

Mannen i 40-årene levde på sparebluss gjennom store deler av 2010 da kemneren tok alle pengene, og skatteinnkreverens framferd gikk også sterkt utover mannens muligheter for å jobbe.

Istedenfor å ta 20 prosent av omsetningen i mannens enkeltmannsforetak, slik kemneren har rett til ifølge skattebetalingsloven, henviste kemneren til andre lover som angivelig ga rom for å ta 100 prosent av inntekten. Skatteinnkreveren gikk deretter direkte på mannens oppdragsgiver for å få utbetalt pengene.

Skatteinnkreveren fikk medhold for lovtolkningen i tingretten, men ble satt på plass av Agder lagmannsrett.

Les: Kemneren tok hele omsetningen og - De har funnet smutthull for å ta ham hardere

Skulle ha visst
Nå sier også avdelingsdirektør Jan Munthe Magnus at denne bruken av loven ikke er i tråd med hvordan Skattedirektoratet har informert de lokale skatteinnkreverne om lovanvendelse. Direktoratet har det faglige ansvaret for landets skatteinnkrevere.

Skattebetalingsloven ble iverksatt i januar 2009 men før dette gjaldt også 20-prosentregelen. Den var da hjemlet i annet lovverk. Magnus sier at direktoratet informerer skatteinnkrevere om hvilke lover og regler som gjelder, og hvordan man skal tolke og praktisere disse.

- Ja, vi gir ut Skattebetalinghåndboken med kommentarer hvor disse tingene står omtalt og vi forsøker å formidle hva som er regelen, sier Magnus. Denne boka er også lagt ut på internett og du kan lese den elektronisk her eller laste den ned her.

Beklager
Magnus sier at regelverket skal være velkjent for landets skatteinnkrevere.

- Det er klart at når vi ikke følger regelverket så er det veldig uheldig. Vi ønsker å være et seriøst forvaltningsorgan. Vi må bare legge oss flate her. Jeg kan ikke si noe mer. Det er bare å beklage, sier Magnus.

I dag er mannen i jobb gjennom sitt enkeltmannsforetak, og han forsøker nå å komme til en avtale med kreditorene.

- Håper det blir bedre
- Jeg håper at hverdagen nå blir lettere for meg og andre i samme situasjon. Det er mange her i Sandefjord som sliter med den samme skatteoppkreveren. Det er vanskelig å få til en avtale uten at man blir tråkket ned. Hvis de hadde vist litt service og velvilje slik stortingsrepresentant Anders Anundsen (Frp) sa i Nettavisen så hadde man kommet langt, sier mannen.

Anundsen sa til Nettavisen at denne saken viste en manglende rolleforståelse hos skatteoppkreveren.

- De fleste skatteinnkrevere gjør en god jobb, men det er noe ugress også i den bransjen som får et feil fokus. De glemmer servicedelen og er bare opptatt av å få inn mest mulig penger fra flest mulig. Da tror jeg også at man totalt sett får inn mindre penger, sa Anundsen.

Les egen sak: - De har funnet smutthull for å ta ham hardere

- Så langt har de ikke vært villige til å forsøke noen ting. De skal bare ha og ha. De tok hele lønna mi fordi det ikke var noe mer å ta. De hadde jo allerede tatt huset. Hvis holdningen forandrer seg så er det bra, sier mannen som nå har levd med skyhøy skattegjeld i 14 år.

Ny hjelpeordning
Avdelingsdirektøren sier at Skatteetaten har et ønsker om å fange opp de skattebetalerne som har kommet skeivt ut, og som får en betalingssituasjon som er helt håpløs.

- Det er svært mange årsaker til at folk faller utenfor. Vi har etablert skattehjelpen i Skatteetaten for å bistå mennesker som har viljen men ikke evnen til å gjøre opp for seg. Vi har hatt en del tilfeller der det har skåret seg fullstendig. Kanskje på grunn av at man en gang ikke leverte selvangivelsen, sier Magnus.

Nettavisen har tidligere omtalt en slik sak.

Les: - Straffen hadde blitt mindre hvis jeg hadde skutt noen

Magnus ber personer som er i en slik håpløs betalingssituasjon om å ta kontakt med skattehjelpen gjennom de lokale skattekontorene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.