NA24.no

- Vi må godta å bli krenket

Foto: Gunnar Stavrum (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Selv står han på Al-Quaidas dødsliste.

CHRISTIANIA (NA24): Jyllands-Postens utenriksredaktør Flemming Rose tok beslutningen tilbake i 2005 da han var kulturredaktør, å publisere de berømte Mohammed-karikaturene.

Det ble starten på et massivt opprør fra de ekstreme islamistiske miljøene i verden mot Danmark, Jyllands-Posten og ikke minst Flemming Rose selv.

Rose havnet sågar på terrornettverket Al-Quaidas dødsliste og Jyllands-Posten ble evakuert en rekke ganger etter bombetrusler.

- Var det verdt det?

- Jeg lever et stille liv nå. Jeg er blitt utenriksredaktør og deltar ikke lenger i den offentlige debatt i Danmark på samme måte som tidligere. Men ja, det var verdt det, sier Rose til Nettavisen NA24.

- Ubehagelig debatt
Redaktøren besøkte tenketanken Civita og debatten om medienes ansvar for samfunnsdebatten tirsdag.

Se hva som ble twitret fra debatten her

Rose mener det er en viktig debatt å ta, ikke bare i Danmark, men også i de andre skandinaviske landene.

- I Danmark har vi gått en hard skole de siste 10-15 årene. Det er en ubehagelig debatt, men en nødvendig debatt, sier Rose til Nettavisen NA24.

- I et mangfoldig samfunn må vi lære oss å bli mer tykkhudet, og godta at vi blir krenket fra tid til annen. Det er prisen av å leve i et fritt samfunn, fortsetter han.

Han mener at vi i innvandrerdebatten må akseptere ends større forskjeller i måten vi ytrer oss.

- I dagens samfunn har vi mange forskjellige livsformer, religioner, tradisjoner. Vi må ta den konsekvensen. Det er viktig at de som er kritiske kommer til ordet, at de får satt ord på det de tenker og mener. Det er en politisk diskusjon, sier Rose.

- Vi har lært
I Danmark har man kommet langt, ifølge Rose, med å skille mellom rasistiske holdninger og legitim invaderer kritikk.

- Vi har lært. Vi må ikke oppfatte disse grupper som homogene, men som enkeltindivider. Det er akkurat det vi nå ser i ungdomsopprøret innenfor innvandrermiljøet. Homofili og kvinner som tar utdannelse er ikke akseptert i alle innvandrermiljøer, blant annet, sier Rose.

Innvandrerdebatten har i altfor stor grad fokusert på grupperettigheter og ikke individet.

- I et demokrati som går på samfunnets toleranse i første omgangen individet og ikke gruppen, sier Rose.

- Jeg tror at en åpen debatt i samfunnet vil hjelpe disse unge menneskene i den frihetskamp de er inne i, fortsetter han.

I 2005 tok Rose en beslutning som ville endre hans liv. Han valgte å publisere noen karikaturtegninger som krenket Muhammed.

En av årsakene til at Rose valgte å publisere karikaturtegningen var at en dansk komiker uttalte i et intervju med Jyllands-Posten, at han fint kunne tisse på bibelen foran et kamera, men på koranen turte han ikke å gjøre det.

I tillegg hadde en danske forfatter som skrev en barnebok om Muhammed, hadde store problemer med å få noen til å lage karikaturer av Mohammed til sin bok. Denne redselen skremte Rose.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere