NA24.no

- Vi må godta dyrere strøm

Sist oppdatert:
Ap sier det er umulig å hindre økte strømpriser. Opposisjonen vil kutte i elavgiften.

- Økte strømpriser er en utvikling vi ikke kan hindre, sier Tore Nordtun, Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann.

NA24 – din næringslivsavis

Statnett og private aktører går med omfattende planer om å bygge elkabler til Europa. Analytikere NA24 har snakket med er krystallklare på at dette vil føre til høyere strømpris. LO-forbundet Industri Energi tar til orde for full stopp i videre utbygging av kraftkabler for å unngå europeiske kraftpriser i Norge.

- Jeg ser ikke bort fra at strømprisen i Norge vil jevne seg mer ut sammenlignet med Europa, men jeg tror det vil ta tid, sier Nordtun.

Energipolitikeren mener likevel at norske forbrukere vil nyte godt av å ligge så nærme produksjonen.

- Med milde og våte vintre som gir god magasinfylling vil gjøre prisene lavere i Norge, mener Nordtun.

Skal utveksle kraft
Nordtun avviser tanken på å redusere kraftutvekslingen med utlandet.

- De kablene som er bygd, og som er under bygging skal fortsette å utveksle strøm. Hvor mange kabler vi skal bygge ut i fremtiden, må vi kommer tilbake til. Det er meget viktig å ha en forbindelse til utlandet når vi har tørre perioder der vi må få innført strøm, fastslår Nordtun.

God miljøpolitikk
Nordtun mener også at kraftutveksling til Europa er viktig i et klimaperspektiv.

- Når vi kan eksportere fornybar energi til Europa, er det et godt miljøbidrag. Dette fører til at de sterkt forurensende kullkraftverkene i Europa ikke fyres opp like ofte, mener Nordtun, som peker på at det satses på videre utbygging av miljøvennlig energi i Norge.

- Da kan dette bli en miljømessig viktig eksportartikkel for Norge. Så det er ikke aktuelt å kappe kablene til utlandet, sier Nordtun.

Stabilitet viktig
Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er heller ikke videre lysten på å stoppe utbygging av kraftkabler til utlandet.

- Norge må ha en god kabling til utlandet fordi vi i noen tørre år har et betydelig behov for import. Vi må unngå år som 2002 da strømprisen steg svært mye, sier Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen tror ikke Norge vil få automatisk like priser som Nederland eller Tyskland, men vedgår at norske strømpriser neppe blir like lave som de har vært.

- Med flere kabler får vi mer stabilitet i strømprisen. Det tror jeg er viktig både for familier og bedrifter slik at de lettere kan budsjettere strømutgiftene, mener Solvik-Olsen.

Kan kutte avgift
Solvik-Olsen mener at en måte å kompensere for høyere kraftpriser er å kutte i elavgiften, samt bygge ut mer kraft.

- De offentlige kassene blir fylt opp når strømprisen stiger. Dermed blir det rom for å kutte elavgiften, uten at det offentlige taper sine inntekter, påpeker Solvik-Olsen.

En fortsatt utbygging av vannkraft, og satsing på vind, bio- og gasskraft vil bidra til å holde strømprisen på et akseptabelt nivå i Norge, ifølge Solvik-Olsen.

- Det er viktig at vi følger opp bygging av flere kabler med økt kraftutbygging. Det er ikke vår intensjon at kraftselskapene skal få melke det norske markedet. Derfor må vi bygge ut mer kraft, understreker Solvik-Olsen.

Høyre enig
Også Høyres energipolitiske talsmann, Ivar Kristiansen, er enig om at det er viktig å sikre stabilitet i strømforsyningen til Norge gjennom utenlandskabler. Kristiansen støtter også Solvik-Olsen i Frp om at staten kan kutte i elavgiften for å redusere strømprisen i Norge.

- Ja, det får da være grenser. Norge må ha markedspris på kraft, men hvis vi går en fordobling av strømprisen i møte, bør vi ikke ha som siktemål å flå forbrukerne mer, sier Kristiansen.

- Er dette for valgkampløfte å regne?

- Jeg sier det uavhengig av det. Vi må være ytterst varsomme. Det meste av kraftselskapene i Norge er offentlig eid, og den norske stat og norske kommune forsyner seg grovt, mener Kristiansen, som ikke vil hindre Statnett i å bygge flere kabler til Kontinentet, sier Kristiansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere